Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 3.11.2023 15:07
Za rakom v Sloveniji vsako leto zboli več kot 8000 moških.

Onkološki inštitut Ljubljana je sporočil, da se je odločil pridružiti akciji, imenovani Movember - mesecu ozaveščanja o preventivi in zgodnjem odkrivanju raka pri moških.

Podatki Registra raka Republike Slovenije, ki deluje na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kažejo, da za rakom vsako leto zboli več kot 8000 moških. Med rojenimi leta 2020 bo do svojega 75. leta starosti za rakom predvidoma zbolel vsak drugi moški.

Najpogostejša raka pri moških sta nemelanomski kožni rak in rak prostate. Med bolj pogostimi sta tudi pljučni rak ter rak debelega črevesa in danke, pri mlajših moških pa rak mod.

Strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana in Državnega programa obvladovanja raka moškim svetujejo odločitev za zdrav življenjski slog, redno samopregledovanje mod in redno udeležbo v presejalnem programu Svit.

»Na Onkološkem inštitutu Ljubljana se pridružujemo ozaveščanju moških ter javnosti o raku in pomembnosti prepoznave njegovih zgodnjih simptomov. Akcija, kot je Movember, ko cel mesec november poudarjamo pomembnost skrbi za zdravje, je izjemnega pomena. Preventiva in zgodnje odkrivanje bolezni namreč pomenita boljši izid zdravljenja, večjo verjetnost preživetja in boljšo kakovost življenja, ne samo v času zdravljenja, temveč tudi kasneje v življenju,« je povedala Janka Čarman, vodja multidisciplinarnega tima za raka prostate na Onkološkem inštitutu Ljubljana in vodja strokovne skupine za raka prostate pri Državnem programu obvladovanja raka.

Kaj je Movember?

»Movember« je sicer gibanje, ki spodbuja moške, da si v novembru ne obrijejo brkov in s tem ozaveščajo o moških zdravstvenih težavah, zlasti o raku prostate in testisov.

Gre za kombinacijo besed 'moustache' (brki) in 'november' (november), saj moški, ki sodelujejo v akciji, nosijo brke skozi celoten mesec. Poleg tega se zbirajo sredstva za raziskave in programe zdravstvene ozaveščenosti. Ideja je spodbuditi pogovor o moških zdravstvenih vprašanjih in prispevati k reševanju teh pomembnih tem.

Starejše novice