Ljubljanainfo
Sre, 1.9.2021 13:25
Na Hrvaškem lahko gostje danes po devetih mesecih spet obiščejo notranjosti gostinskih lokalov.

Po devetih mesecih se gostje na Hrvaškem vračajo v notranjosti kavarn in gostinskih lokalov in ne le na terase.

To je v veselje gostincem, ki pa kljub temu ne pričakujejo večjega prometa. Deloma ker bodo veljali strogi epidemiološkimi ukrepi in deloma zaradi spremenjenih navad gostov, poroča Index.

Državni štab civilne zaščite je konec lanskega novembra prepovedal obratovanje notranjosti lokalov zaradi epidemije koronavirusa. Strežba je bila dovoljena le na terasah. 

Nova odločba to delo spet omogoča z ukrepi, ki že veljajo za restavracije in druge objekte s strežbo hrane. 

Katere ukrepe morajo upoštevati?

Ti ukrepi vključujejo obratovanje le do polnoči, vzdrževanje fizične razdalje, gostje morajo med uživanjem pijače in hrane sedeti za mizo. Maske za obraz pa so še vedno potrebne, dokler se gostje ne usedejo za mizo, nujna so razkužila na vhodu in s pisnimi navodili za uporabo.

Kavarne je treba pogosto prezračevati, po priporočilih epidemiologa morajo biti okna in vrata odprta, za mizami ne smejo sedeti ljudje iz različnih gospodinjstev, na vhodu pa je treba opozoriti, koliko gostov je lahko znotraj lokala. 

Večjega obiska ne pričakujejo

Gostinci iz kavarn so komaj čakali, da bodo lahko spet delali v notranjosti, vendar niso v neki evforiji, kot bi si kdo mislil, saj je za njimi dolgo obdobje devetih mesecev zaprtosti notranjosti,« je za Index povedala Predsednica Neodvisnega združenja gostincev Zagreb Žaklina Troskot.

Dodaja, da so bili mnogi gostinci fizično, finančno in psihično izčrpani, prav tako obstajajo lokali, ki ne bodo mogli odpreti notranjosti, ker nimajo dovolj delavcev. 

Poudarja, da gostinci v kavarnah ne pričakujejo več prometa in prihodkov takoj ob ponovnem odprtju, eden od razlogov pa so tudi spremenjene navade državljanov.

Starejše novice