Selma Špendl
Sre, 23.11.2022 09:23
Mnogi pravijo, da naj bi letošnja smreka, ki krasi eno izmed nemških mest, bila bolj primerna za v peč kot pa za božično okrasitev mesta.

Evropa je že odeta v božič! V številnih evropskih mestih so v teku še zadnji dnevi okraševanja mesta tik pred decembrskim prazničnim dogajanjem

Že v zadnjih dnevih novembra pa na marikateri ulici evropskih prestolnic zadiši po kuhanem vinu in medenjakih, središča teh pa krasijo gromozanske božične smreke, ki po tihem tekmujej, katera je lepša in bolj bogata z okrasjem.

Tako naj bi vsaj bilo po večini Evropskih mest, kar pa ne drži za nemški Dresden, ki se letos ponaša z »najgršo božično smreko« v Nemčiji.

Božični sejem v Dresdnu naj bi sicer veljal za enega od vrhuncev adventa v prestolnici saške dežele, kjer božične stojnice vsako leto pritegnejo ogromno obiskovalcev, ki se z veseljem ozirajo naokoli in si pasejo oči na novoletni okrasitvi. 

No, za razliko od prejšnjih let pa se letos obiskovalcem Dresdna odsvetuje pretirano oziranje po okolici v izogib smreki, za katero mnogi prebivalci mesta trdijo, da je sramota za glavno mesto saške dežele.

Drevo, ki je tarča posmeha na spletu

Kljub številnim pritožbam prebivalcev in javno izraženem nezadovoljstvu na družbenih omrežjih pa organizatorji adventa na Neumarktu v Dresdnu ostajajo ponosni na letošnjo izbranko.

Ker je drevo izrazito golo in ponekod oskubljeno, se nikakor ne more primerjati s čudovitimi in bogato okrašenimi božičnimi drevesi drugod po Evropi, kar povzroča veliko posmeha na spletu.

»Sedanje drevo na Neumarktu je predstavitev tega, kakšno je trenutno stanje v saških gozdovih,« so za saški časopis povedali organizatorji božičnega sejma.

Organizatorji ob tem dodajajo, da je bila sprejeta zavestna odločitev, da vzamejo regionalno drevo in s tem podprejo lokalno okolje.

Starejše novice