Ljubljanainfo
Tor, 6.9.2022 20:00
Dolgoročne meteorološke napovedi napovedujejo zimo, ki bo močno odstopala od povprečja. Prvi sneg bi nas lahko presenetil že novembra.

Kakšna bo zima 2022/2023, je vprašanje, ki zadnje mesece tare ogromno ljudi. Najbolj seveda zaradi izjemnega povišanja cen energentov in napovedanih omejitev pri ogrevanju prostorov.

V preteklih dneh je mnoge prestrašil slovenski ljudski vremenar in ljubitelj ljudskega izročila o vremenu Dušan Kaplan, ki je napovedal, da nas čaka indijansko poletje, zatem pa se nam obeta izjemno hladna oziroma sibirska zima.

Veliko manj strašljiva je vremenska napoved, ki so jo pripravili pri Severe weather Europe.

Čeprav je priprava srednjeročne vremenske napovedi izjemno zahtevno delo, ki vključuje analizo številnih dejavnikov, vremenskih modelov in zgodovinskih podatkov, pri organizaciji Sever weather Europe vsako leto pripravljajo napovedi za vse letne čase.

Pri tem se naslanjajo predvsem na analize Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi. Pred nekaj dnevi so objavili svojo napoved za obdobje od novembra do konca januarja.

Prvi sneg lahko čakamo že novembra

Njihova napoved vremenska za letošnjo pozno jesen in zimo kaže nadpovprečno količino snežnih padavin že izjemno zgodaj. V osrednji Evropi naj bi tako prvo snežno pošiljko dobili že meseca novembra, ta pa naj bi presegala dolgoletno povprečje snežnih padavin v tem času.

Bomo imeli bel božič?

Čeprav napoved kaže že zelo zgodnje in nadpovprečne snežne padavine, po podatkih Severe weather Europe nič ne kaže na to, da bi pri nas imeli bel božič in novo leto. December naj bi postregel z zelo podpovprečno količino snežnih padavin v osrednji Evropi.

Še posebej slabo kaže v severni Italiji, Švici in zahodni Avstriji, kjer ležijo številna priljubljena smučarska središča.

Tudi januarja ni čakati snega

Vremenska napoved kaj več snežnih padavin v osrednji Evropi ne obljublja niti za prvi mesec prihodnjega leta. Praktično vsa osrednja in zahodna Evropa bo deležna podpovprečne količine snežnih padavin.

Nekaj več snega, kot običajno, si lahko obetajo le v severovzhodnem delu Evrope ter nekaterih obalnih območjih skandinavskih držav.

Malenkost manj črnogleda britanska napoved

Kot poudarjajo pri Severe weather Europe, je pri pripravi srednjeročnih vremenskih napovedi vzeti v obzir več različnih napovedi. Tako so, poleg napovedi Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi, preverili tudi napovedi britanskega meteorološkega urada.

A tudi ta ne kaže kaj dosti boljše napovedi za osrednjo Evropo. Malce bolj optimistični so lahko le v visokogorju Alp, kjer bi si po napovedi britanskih vremenoslovcev v januarju lahko obetali občutno več snežnih padavin kot sicer.

Starejše novice