Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 16.6.2023 18:00
Priljubljeni pohištveni trgovec Kika/Leiner se je znašel v prisilni poravnavi, zaradi zadolženosti se obeta zaprtje nekaterih poslovalnic. Razprodaje zaradi zaprtja so v sosednji Avstriji povzročile najprej evforijo, nato pa je sledil prav kaos.

V začetku junija je avstrijski nepremičninski mogotec René Benko oziroma njegova družba Signa Holding naznanila prodajo priljubljene verige pohištva Kika/Leiner

Avstrijski tajkun, v čigar lasti je polovica znamenitega nebotičnika Chrysler Building v New Yorku, sodi med najbogatejše in najvplivnejše Avstrijce, s prodajo trgovske verige naj bi želel priskrbeti dodatna sredstva za investiranje novih dobičkonosnih projektov. 

Le teden dni potem, ko je medijski in maloprodajni vlagatelj ter ustanovitelj Signa Holdinga prodal Kika/Leiner novemu lastniku, je ta razglasil insolventnost oziroma prezadolženost, poroča Financial Times

Vodstvo je ob tem razkrilo, da v podjetju sledi prestrukturiranje obstoječih trgovskih centrov, v sklopu tega bodo zaprli, kar 23 od sedanjih 40 trgovskih centrov, ob tem pa bo brez zaposlitve ostalo vsega skupaj 1900 od 3900 zaposlenih.

Pred nekaj dnevi je Deželno sodišče v Sankt Pöltnu sprožilo postopek prisilne poravnave nad pohištvenim trgovcem Kika/Leiner.

Do vratu v dolgu 

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je sodišče za prisilnega upravitelja imenovalo Volkerja Leitnerja, družba upnikom v obdobju dveh let zagotavlja poplačilo 20 odstotkov terjatev.

Avstrijski mediji poročajo, da družba upnikom dolguje okoli 340 milijonov evrov, 132 milijonov evrov terjatev naj bi bilo nezavarovanih.

Med zaprtimi poslovalnicami tudi trgovski center v Feldbachu

Obeta se tudi zaprtje nekaterih trgovskih centrov v naši bližini, tako se bo zaprli med drugim trgovski center v Mühldorfu pri Feldbachu. 

Vrata trgovskih centrov zapirajo tudi v Judenburgu in v Leobanu.

Zaradi zaprtja trgovskih centrov pa je prišlo do množičnih razprodaj, nakar je prišlo do precejšnje zmešnjave, v nekaterih primerih pa celo do opustošenja. 

Ne le, da je nakupovalna mrzlica povzročila precejšen kaos med ljudmi v trgovskih centrih, posledice razprodaj so povzročale kar nekaj nevšečnosti in slabe volje tudi v prometu.

Na več lokacijah je prišlo do zastojev in nepojmljivih gneč ...

Nabito polna parkirišča, stranke kar same razstavile pohištva

V poslovalnici Kika v Mühldorfu pri Feldbachu je bila tako velika gneča, da so morali zaposleni pred vhodom v pohištveno trgovino postaviti oviro, ki bi preprečila nadaljnji vstop novih strank.

Prav tako so bila zasedena prav vsa parkirna mesta, poroča avstrijski portal Kleine Zeitung

Katastrofalne razmere so bile tudi v Leinerju v Judenburgu, kjer je na ulici, ki vodi do pohištvenega velikana, nastal pravi zastoj. Da bi sploh stopili v trgovski center, je bilo treba čakati v dolgih čakalnih vrstah. 

Po poročanju avstrijskega medija Kleine Zeitung, je bilo najhuje v Leobanu. Poleg nepredstavljivo dolgih čakalnih vrst na blagajni in pred vhodi so nekatere stranke kar same z orodjem razstavile določene kose pohištva ...

Starejše novice