STA
Pet, 24.5.2024 13:16
V državah bivše Jugoslavije večinoma pozdravljajo resolucijo o Srebrenici, kritični le v Srbiji in Republiki Srbski.

Do sprejetja resolucije o genocidu v Srebrenici v generalni skupščini Združenih narodov je bil v četrtek kritičen priznani srbski režiser Emir Kusturica, ki ga je označil za zločin. 

Večina držav v regiji je pozdravila sprejetje resolucije, ne pa tudi v Srbiji in entiteti Bosne in Hercegovine Republiki Srbski, kjer so jo označili za neuspeh.

Kusturica je v četrtek za spletni portal ruske državne televizije RT Balkan v srbskem jeziku izjavil, da je to, da izvajanja genocida obtožijo narod, ki je bil v svoji zgodovini ena največjih žrtev genocida, enako največjemu človeškemu zločinu. 

Glasovanje v Generalni skupščini Združenih narodov je označil za posledico obupa, v katerem se je znašla civilizacija, ter dodal, da nas v prihodnosti očitno čakajo velika razdvajanja.

Priložnost za spravo 

Predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Denis Bećirović je po sprejetju resolucije v pogovoru za mrežo Radio Slobodna Evropa poudaril, da »noben narod, niti srbski, ni genociden«. 

Ocenil je, da je resolucija nova zgodovinska priložnost za gradnjo sprave.

Sprejetje resolucije je pozdravila tudi Hrvaška, saj da stališče Zagreba temelji na spoštovanju mednarodnega prava, kosovska predsednica Vjosa Osmani pa je na družbenem omrežju X izpostavila, da gre za ključen korak v pomiritvi in boju proti zanikanju genocida.

V Srbiji in Republiki Srbski so resolucijo označili za neuspešno, saj je ni podprla niti polovica članic Združenih narodov. 

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po poročanju srbske tiskovna agencije Tanjug v četrtek dejal, da je pokazal, kako se bori za Srbijo, saj za resolucijo niso glasovale države, v katerih je skupno več kot dve tretjini svetovnega prebivalstva.

»Nocoj sem tukaj končal kariero. Tega mi ne bodo nikoli oprostili, to je bil žebelj v krsto. Naredil sem vse za našo Srbijo. Naredili so vse, da bi nas ponižali. Mi pa smo jo dvignili v višave. Ne morem reči, da smo zmagali, ker so takšni postopki, a vsem je jasno, kakšen je dejanski rezultat,« je izjavil.

Tudi o simboličnem koncu 

Podobno sta v četrtek sporočila tudi predsednica srbske skupščine Ana Brnabić in srbski premier Miloš Vučević, pa tudi srbska članica predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Cvijanović in predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, ki se je na dan glasovanja o resoluciji udeležil seje vlade entitete, ki je na ta dan potekala prav v Srebrenici. 

Že pred sprejetjem je med drugim dejal, da bi sprejem resolucije pomenil simboličen konec večetnične Bosne in Hercegovine, kot odgovor pa da bo vlada predlagala miren razhod skupne države, poroča N1.

Generalna skupščina Združenih narodov je resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, sprejela s 84 glasovi za, 19 proti in 68 vzdržanimi. Resolucijo sta predlagali Nemčija in Ruanda, Slovenija pa je pri njej sodelovala skupaj s skoraj 40 državami. 

Za so glasovale vse nekdanje republike Jugoslavije, razen Srbije.

Starejše novice