Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 24.5.2024 11:26
Vlada je sprejela program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi lanskih avgustovskih poplav na področju državne cestne in železniške infrastrukture.

Prejšnji teden je vlada sprejela program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi močnih neurij z večdnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi, ki so Slovenijo prizadeli avgusta lani. 

Za sanacijo po avgustovski ujmi je po tem programu v obdobju 2024–2028 predvidenih 2,33 milijarde evrov, od tega bo letos na voljo 360,98 milijona evrov, poroča RTV Slovenija.

Še dodatni program

Na včerajšnji seji pa so sprejeli še program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi lanskih avgustovskih poplav na področju državne cestne in železniške infrastrukture.

Skupno je v sklopu tega programa na voljo 824,3 milijona evrov – ocena škode, ki jo je avgusta lani naredila ujma, na državni cestni infrastrukturi namreč znaša 559,2 milijona evrov, na železniški pa 265,07 milijona evrov.

Kot je na novinarski konferenci v zvezi z obnavljanjem cest in železniških prog spomnila infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, je vlada »že oktobra sprejela delni program za obnovo naše infrastrukture, kjer je bilo takrat za to namenjeno 751,6 evrov«.

Številni projekti za rekonstrukcijo

V drugem programu, ki ga je vlada potrdila ta teden, sta po navedbah ministrice vključena tudi dva večja projekta. 

»To je bohinjska proga v dolžini 30 kilometrov od Jesenic do Bohinjske Bistrice in koroška proga, približno 20 kilometrov od Sv. Danijela do meje z Avstrijo,« je pojasnila.

Ob tem program po navedbah ministrice vključuje tudi 48 projektov za rekonstrukcijo in obnovo cest in 23 projektov za premostitvene objekte oziroma mostove.

Ob tem je dodala, da nekateri projekti vključujejo več manjših projektov, tako da je število mostov, ki so v načrtu, nekoliko višje.

Do konca junija zaključeni ukrepi 

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak pa je povedal, da bodo z mesecem junijem zaključeni vsi izredni ukrepi na vodah. »Tako da so vse reke zdaj pretočne, urejene in lahko funkcionirajo,« je dejal in ob tem dodal, da bo za trajne rešitve, ki bodo odporne tudi na podnebne spremembe, posrbljeno s sprejetim petletnim programom.

Po ministrovih pojasnilih je od skupno 2,33 milijarde evrov za obnovo poškodovane občinske infrastrukture in izvedbo potrebnih geotehničinih ukrepov na sanaciji plazov predvidenih 100 milijonov evrov, za obnovo vodne infrastrukture, ki je že v teku pa 120 milijonov evrov.

Starejše novice