Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 3.3.2022 10:59
Od začetka ruske invazije na Ukrajino prejšnji teden je po navedbah Kijeva v državi umrlo najmanj 2000 civilistov. V to številko niso všteti ubiti vojaki, so danes na Facebooku sporočili iz državne službe za nujne primere.

Med mrtvimi je tudi deset reševalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V luči trajajočih spopadov so ukrajinske oblasti posvarile, da vsaka ura terja življenja otrok, žensk in braniteljev.

Na drugi strani so Združeni narodi kasneje sporočili, da je v Ukrajini od začetka ruske invazije do torka opolnoči umrlo 227 civilistov, še 525 pa jih je bilo ranjenih. Med smrtnimi žrtvami je tudi 13 otrok.

Pojasnili so, da je večina žrtev umrla med uporabo eksplozivnega orožja z velikim vplivom, vključno z obstreljevanjem težkega topništva in raketnimi sistemi, ter v letalskih napadih.

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je sporočil, da so številke v resnici verjetno veliko višje.

Čeprav je število podcenjeno, pa je že višje od števila žrtev med civilisti, ki so jih Združeni narodi zabeležili na konfliktnem območju na vzhodu Ukrajine med letoma 2012 in 2018.

Rusija je pretekli četrtek napadla Ukrajino, od takrat so po navedbah ukrajinskih reševalcev pogasili več kot 400 požarov, ki so izbruhnili kot posledica ruskega obstreljevanja. Na varno pa so prepeljali 500 ljudi, so še zapisali na Facebooku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice