Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 10.6.2021 15:35
V Združenih državah Amerike so aretirali 48-letnega Luko Klasinca, ki je bil pred leti s podjetjem Lucky Luka upravitelj murskosoboškega drsališča. Osumljen je bančnih prevar, s katerimi je skušal priti do več kot 1,5 milijona ameriških dolarjev.

Nekdanjemu slovenskemu olimpijcu grozi zapor v Združenih državah Amerike. Po poročanju 24ur je namreč 48-letnega Luko Klasinca minuli ponedeljek aretiral FBI, obtožen pa je bančnih prevar v zvezi s posojili podjetjem med pandemijo covid-19.

Klasinc naj bi skušal s ponarejenimi dokumenti priti do več kot 1,5 milijona ameriških dolarjev pomoči. 

 Zaradi bančnih prevar mu grozi 30 let zapora

Kot je navedeno v obtožnem predlogu, je njegovo podjetje BOB77 leta 2019 odprlo tri poslovne bančne račune z mednarodno finančno ustanovo, ki je navedena le kot "Bank-1". Med julijem in septembrom 2020 je na tri račune od zvezne uprave za drobno gospodarstvo prišlo 11 posojil v skupni vrednosti 1.595.800 ameriških dolarjev (1.310.019 evrov).

Šlo je za posojila, ki jih je zvezna vlada namenila majhnim podjetjem za preživetje v času krize zaradi pandemije covida-19. Ta posojila so bila v večini primerov nepovratna.

V istem obdobju je nato sledilo več nakazil sredstev z računov mednarodnim prejemnikom. Neimenovana banka je posumila na prevaro, zato je zamrznila vse tri račune BOB77 in Klasinca povprašala o aktivnostih, poroča 24ur.

Klasinc naj bi nato poslal ponarejeno pismo ameriške uprave za drobno gospodarstvo in s tem skušal prepričati banko, da račune odmrzne, trdi tožilstvo. Za bančno prevaro je sicer v ZDA najvišja možna kazen 30 let zapora.

FBI ga je dobil pred vkrcanjem na letalo

Klasinca je FBI aretiral, še preden se je vkrcal na letalo, ki je z letališča v New Jerseyju odletelo v Istanbul. Na zveznem sodišču na Manhattnu se ni izrekel od krivdi ali nedolžnosti, njegova odvetnica pa obtožb ni komentirala.

Delovanje njegovega podjetja spoznali tudi v Murski Soboti

Klasinc je tudi direktor podjetja Lucky Luka oziroma Rent Event, kot se imenuje družba danes. Kot se ponaša na svoji spletni strani, gre za vodilno slovensko podjetje na področju drsanja, rolanja, animacijskih programov in izvajanja celovitih projektov mobilnih drsališč. 

Podjetje je bilo sicer večkrat v središču pozornosti zaradi domnevnega neplačevanja študentov in dela v nevzdržnih razmerah. Delovanje Klasinčevega podjetja smo spoznali tudi v Murski Soboti, saj je bil več let upravitelj murskosoboškega drsališča, ki je pod njegovim upraviteljstvom kazilo podobo Trga kulture.

Kot izhaja iz javno dostopnih podatkov, družba od leta 2018 ne ustvarja prihodkov od prodaje in posluje v rdečih številkah. Klasinc je sicer kot član član slovenske olimpijske reprezentance leta 1992 zasedel 26. mesto v umetnostnem drsanju.

Starejše novice