Ljubljanainfo
Sre, 12.1.2022 11:22
Bi polizali televizijski ekran? Japonski profesor in skupina raziskovalcev so razvili prototip televizijskega zaslona, ki gledalcem omogoča, da okusijo tisto, kar vidijo.

Japonski raziskovalci so razvili televizijski zaslon, ki omogoča več kot le gledanje in poslušanje. Možno ga je tudi polizati in s tem okusiti jedi, ki so na ekranu.

Kot pravijo, je to še en korak k ustvarjanju veččutne izkušnje gledanja.

»Cilj je, da ljudem, čeprav so doma, omogočimo izkušnje, kot je obrok v restavraciji na drugi strani sveta,« je dejal Homej Mijašita z univerze Meidži. Iznajdba bi bila lahko uporabna tudi za someljeje in kuharje, ki bi se učili na daljavo.

Japonski profesor je prototip posebne televizije, ki so ji nadeli ime 'Taste the TV', izdelal v zadnjem letu.

Kot poroča Reuters, ima naprava deset različnih stekleničk z okusi, ki pa se razpršijo v takšni kombinaciji, da ustvarijo in posnemajo okus določene hrane. Ta se razprši na posebno higiensko folijo, ki prekriva zaslon in ki se da zamenjati.

Gledalec preprosto poliže zaslon in poskusi hrano, ki jo vidi na zaslonu.

Ne le na zaslonu, tehnologija pršila bi se lahko uporabljala tudi na hrani, kot sta kruh ali čips, da bi jim dali dodatne okuse.

Izdelali tudi vilice, ki obogatijo okus hrane

Miyashita in njegova ekipa upajo, da bodo nadaljevali z razvojem takšnih tehnologij in da bo nekega dne okuse mogoče prenesti na enak način kot danes prenašamo glasbo ali film. 

V času epidemije covid-19 bi tovrstna tehnologija lahko izboljšala način povezovanja ljudi z zunanjim svetom, meni profesor Mijašita.

Toda na Twitterju so se ljudje spraševali, ali je obdobje epidemije res pravi čas za zagon televizije, ki jo lahko okušamo z lizanjem. »Med to pandemijo?« napisal uporabnik družbenega omrežja. »Zelo verjetno, da takšna televizija naredila preboj v času korone,« je sarkastično pripomnil drugi. 

Mijašita sicer s skupino 30 študentov sodeluje pri ustvarjanju naprav, ki so povezane z okusom, med drugim so izdelali tudi vilice, ki obogatijo okus hrane.

Starejše novice