Brez trajekta do otokov praviloma ne gre (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 8.6.2023 09:43
20-odstotno sezonsko povišanje ni nekaj novega; kljub temu pa se letos poleti obetajo višje cene kart za trajekte na večini linij.

Hrvaški otoki imajo svoj čar – so tam plaže lepše, dopust bolj umirjen? O tem je težko soditi, a da bi se prepričali na lastne oči, brez trajekta ne gre. Na trajekt pa ne brez karte.

Kot poroča spletna stran Avtokampi.si, na skoraj vse hrvaške otoke vozijo trajekti Jadrolinija, le na Rab lokalni prevoznik Rapska plovidba.

Cene v evrih

Hrvaška se je 1. januarja letos pridružila evrskemu območju. Kot se je izkazalo pozneje, je menjava kun v evre razmeroma malo vplivala na rast cen, izjema so le cene storitev.

Letos so zaradi menjave valute cene trajektov spremenjene v evro.

Fiksno povišanje

Kot že rečeno, so te povišane poleti, in sicer od junija do konca septembra, ponekod že od aprila in maja dalje, denimo na linijah do Cresa, Raba in Brača.

Poletne cene so v primerjavi z zimskimi višje za 20 odstotkov, letos pa so na določenih trajektnih linijah za določene kategorije vozil cene fiksno povišali, poroča spletna stran Avtokampi.si. 

Če imate kolesa na strehi vozila, to ne vpliva na ceno. V primeru, da jih prevažate na prtljažniku na vlečni kljuki vozila in ste zaradi tega presegli dolžino petih metrov, se obračuna višja cena.

Takšne so njihove ugotovitve: 80 centov na osebi; 40 centov za otroke, starosti od tri do 12 let; 2,5 evra za osebna vozila do petih metrov, prikolice in avtodome; en evro za motorje in štirikolesnike; 40 centov na tono nosilnosti za tovorna vozila. 

Cene za osebna vozila, ki so daljša od pet metrov, in avtobuse se niso spremenile. Prav tako ostajajo nespremenjene cene na trajektnih linijah Valbinska – Lopar na otok Rab, Zadar – Preko na otok Ugljan in Split – Vis.

V podobni meri so se povišale tudi cene za prevoz s trajektov na otok Rab, ki jih opravlja prevoznik Rapska plovidba.

Starejše novice