Vir: zajemi zaslona
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 8.6.2023 08:30
Hudo deževje je sinoči zajelo območje med Domžalami, Vranskim in Trbovljami.

Zaradi neurja, ki se je sinoči, malo pred 20. uro, razbesnelo nad Trojanami in okolico, so silovito narasli številni potoki, nekateri so se tudi razlivali.

Nekatere ceste na tem območju so bile zaprte.

Največ dogodkov je bilo zabeleženih na območju Regijskih centrov za obveščanje Ljubljana 25, Trbovlje 19 in na območju Celja en dogodek.

Meteorne vode so zalile 36 stanovanjskih in drugih objektov ter šolo na Izlakah v občini Zagorje ob Savi. 

Hudourniki so prestopili struge in zalivali cestišča, zamašeni propusti so ogrožali objekte, sprožili so se trije zemeljski plazovi, nastala sta dva udora cestišč, podirala pa so se tudi drevesa. 

Za odpravljanje posledic neurja je bilo aktiviranih 28 gasilskih enot, skupno okoli 70 gasilcev ter delavci komunalnih in cestnih služb.

Kaj vse se je dogajalo?

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča, da je neurje sinoči, ob 19.53, zajelo tudi občino Lukovica, kjer je meteorna voda zalila nekaj stanovanjskih hiš in kleti ter povzročila posedanje ceste na regionalni cesti Lukovica - Trojane in lokalni cesti Šentožbolt - Bršlenovica.

Posredovalo je pet prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Lukovica, ki so na črpali vodo na številnih lokacijah, zaprli cesto na ogroženem območju ter sanirali cestišča.

Neurje je ob 19.55 zajelo občino Domžale. Gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale in Prostovoljnega gasilskega društva Radomlje so na dvorišču večstanovanjskega objekta iz jaška izčrpali večjo količino meteorne vode, ki je ogrožala objekt.

Narasla voda v potoku odnesla žensko, niso je še našli

Neurje je ob 20.12 zajelo občino Kamnik, kjer je meteorna voda zalila nekaj stanovanjskih hiš in kleti. Posredovala so štiri prostovoljna gasilska društva iz Gasilske zveze Kamnik.

Gasilci so črpali vodo na številnih lokacijah, odmaševali zamašene jaške ter pregledali teren po neurju.

Neurje je ob 21.18 zajelo tudi občino Šmartno pri Litiji, kjer je hudourniška voda zalila nekaj stanovanjskih hiš, skladišč, nanesla pesek na cestišče ter sprožila manjši plaz za stanovanjsko hišo.

Posredovalo je šest prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Šmartno, ki so na črpali vodo na številnih lokacijah, odmaševali zamašene jaške, prebijali cevi pod mostovi ter sanirali cestišča.

Na območju Zagorja je uprava za zaščito in reševanje zabeležila več prijav v povezavi z neurjem.

V naselju Krače v občini Zagorje je hudourniški potok odnesel krajanko, ki so jo iskali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Izlake, Trbovlje - mesto, Čolnišče ter Podvodne reševalne službe Trbovlje. 

Doslej je še niso našli, iskanje se danes nadaljuje.

V Zagorju ob Savi je bila motena tudi oskrba z električno energijo. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo brez oskrbe z električno energijo okoli 340 odjemalcev.

Kako bo danes?

Danes dopoldne bo delno jasno, več oblačnosti bo v krajih na vzhodu. Sredi dneva in popoldne bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 stopinj Celzija.

Ponoči se bo postopno razjasnilo.

Jutri bo sprva precej jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Čez dan bo spet spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od devet do 14, ob morju okoli 16, najvišje dnevne od 22 do 27 stopinj Celzija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice