Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 3.2.2023 07:00
Poletna sezona še niti približno ni tu, a kdor prej pride, prej melje.

Kdor še ni rezerviral apartmaja za letošnjo počitniško sezono v poletnih mesecih, se tega morda loteva te dni.

Tovrstne ponudbe je mogoče zaslediti tudi na družabnih omrežjih, omenimo le tonamenske Facebook skupine, kjer so objave s takšnimi in drugačnimi ponudbami praktično dnevni pojav. 

Sumljivih ponudb na družabnih omrežjih ne primanjkuje, zato pamet v roke.

Ideja, da gremo mimo uradnih kanalov, vzbuja vtis nižjih stroškov, a kaj hitro lahko nasedemo na čereh, ki so nam jih nastavili goljufi.

Na kaj velja biti pozoren

Kako torej izgleda izkušnja rezervacije apartmaja na podlagi ponudbe na družabnih omrežjih, če se kljub neverjetno ugodnim cenam za tako odlično lokacijo in najnovejšo opremo počutimo »pogumne«?

Po izkazanem interesu običajno sledijo fotografije nastanitvenega objekta in njegov naslov ter spisek takšnih in drugačnih pritiklin.

Če je mogoče, velja ponudnika poklicati po telefonu in preveriti vse pogoje najema apartmaja.

Za rezervacijo je običajno treba plačati visoko akontacijo – izogibati se velja nakazilu denarja neposredno na bančni račun ponudnika, zlati če zahteva plačilo prek sistema Western Union. Če je mogoče, velja ponudnika poklicati po telefonu in preveriti vse pogoje najema apartmaja.

Bobo

Vsekakor velja preveriti tudi naslov apartmaja na Googlovih zemljevidih in se prepričati, če se ta nastanitev res nahaja tam. S tega vidika je priročen tudi tako imenovani »ulični pogled«, ki ga omogoča Google, s pomočjo katerega lahko primerjate zunanjost stavbe.

Previdno z osebnimi dokumenti in podatki kreditne kartice

Program Varni na internetu, ki ga izvaja Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, nadalje svetuje, da se fotografije, ki jih je poslal ponudnik, preveri s funkcijo tako imenovanega povratnega iskanja fotografij.

Na ta način je mogoče izvedeti, ali se fotografije nastanitve pojavljajo tudi na drugih lokacijah.

Optično prebrano kopijo kreditne kartice je mogoče uporabiti v drugih spletnih goljufijah.

Zgodi se lahko tudi, da ponudnik od zainteresirane osebe zahteva kopijo njenega osebnega dokumenta ali podatke kreditne kartice.

Optično prebrano kopijo je mogoče uporabiti v drugih spletnih goljufijah, »številke kreditne kartice pa nikakor ne delite z drugimi kot dokaz 'rezervacije'«, še opozarja program Varni na internetu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice