Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 30.7.2021 12:32
Ta teden bo Evropo zajel najintenzivnejši vročinski val tega poletja. Najhuje bo v južni Evropi, kjer se bo ozračje segrelo vse do 45 stopinj Celzija. Temperatura morja je krepko nad povprečjem, vremenoslovci opozarjajo tudi na veliko verjetnost požarov.

Zdi se, da bodo zadnji dnevi julija in začetek avgusta prinesli najbolj intenziven vročinski val letošnjega poletja, poroča portal Severe Weather Europe.

Kot navajajo vremenoslovci, prihaja ekstremna vročina, ki bo vztrajala vsaj en teden, na jugu morda še dlje. Pričakovati je, da bodo na nekaterih območjih temperature presegle 40 stopinj Celzija.

Grčija, Severna Makedonija, Srbija, vzhodna Hrvaška, južna Romunija, večina Bolgarije in tudi zahodna Turčija naj bi med popoldanskimi urami pričakovale od 40 do 44 stopinj Celzija.

To bo znatno povečalo nevarnost požarov v celotni sredozemski regiji in na Balkanskem polotoku.

Velika nevarnost požarov, tudi morje se je občutno segrelo

Dele Italije, Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Romunije, Bolgarije in Grčije bodo tako dosegli ekstremni in suhi vročinski valovi, ki bodo še dodatno povečali tveganje za gozdne požare. Ti že divjajo po Sardiniji. 

Medtem se ogromen oblak saharskega peska premika proti Srednji Evropi. 

Ob visokih temperaturah se je segrelo tudi morje, po izračunih portala Severe Weather Europe so v Baltskem morju temperature za šest stopinj višje od povprečne temperature za ta čas. 

Zelo topel je tudi Atlantski ocean okoli Združenega kraljestva in Irske, kjer so temperature za dve do štiri stopinje nad normalnimi temperaturami za konec julija.

Zahvaljujoč vztrajnim vročinskim valovom in zelo visokim letošnjim temperaturam se pogreva tudi celoten sredozemski bazen, ki je v večini delov za približno tri stopinje toplejši od povprečne julijske temperature.

Toplo morje vpliva na nalive s točo

Severe Weather opozarja, da so prav topla morja tista, ki skrbijo za veliko vlage, kar lahko pripelje do skrajno nestabilnega vremena in močnejših neviht. Višja kot je temperatura morij, več vlage izhlapeva v zrak. 

Ob trku dveh front, hladnega in toplega zraka, torej obstaja večja možnost izjemno močnih nalivov z ogromno točo, kot se je to zgodilo v prejšnjih dneh v severni Italiji.

Ravno ta ponedeljek je zelo visoka vlaga prispevala k uničujoči toči v bližini Parme v Italiji, kjer je bilo uničenih veliko vozil, ki so bila ujeta v zastojih ob avtocesti Milano - Bologna.

Kakšno vreme bo pri nas? 

V Sloveniji ekstremnih temperatur na srečo ne bomo deležni.  Vročina bo v naših krajih vztrajala še vse do sobote, napovedujejo vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje, nato bo popustila. Temperature se bodo pri tem povzpele do 35 stopinj Celzija. 

Starejše novice