Slika je simbolična.
STA
Pet, 5.5.2023 18:29
Pri napadalcu pri Mladenovcu našli arzenal orožja.

Policija je v počitniški hiši 21-letnika, ki je minulo noč pri Mladenovcu v Srbiji ubil osem ljudi, našla več kosov strelnega orožja in strelivo, na njegovem domu pa tudi ročne bombe in avtomatsko puško. Po ocenah mu zaradi teže zločina grozi dosmrtni zapor.

Mladenič je v treh vaseh blizu Mladenovca od četrtka zvečer iz vozečega vozila streljal z avtomatsko puško ter ubil osem ljudi, tudi policista in njegovo sestro, poškodoval pa 13 ljudi, ki so še vedno v smrtni nevarnosti.

Po pokolu je pobegnil, policija pa ga je v obsežni operaciji prijela blizu Kragujevca.

Policija odkrila arzenal orožja

Po poročanju srbskega portala N1 so policisti na njegovem domu v naselju Vinjište našli štiri ročne bombe, več škatel streliva za pištolo in puško, nabojnik za pištolo in dva nabojnika za avtomatsko puško ter avtomatsko puško brez tovarniške številke.

V njegovi počitniški hiši v kraju Ševšin so našli karabinko, pištolo, signalno pištolo, dva dušilca zvoka, lovski nož in druge dele orožja, 164 nabojev različnih kalibrov, 13 lovskih nabojev, štiri signalne naboje ter 25 kosov nabojev za karabinko.

Pravnik Ivan Ninić je za N1 povedal, da mu zaradi teže zločina verjetno grozi dosmrtni zapor, medtem ko je za umor v posebno hudih okoliščinah predvidena kazen do 40 let zapora.

Meni pa, da njegovega večkratnega umora ni mogoče opredeliti kot teroristično dejanje, kot sta ga označila srbski predsednik Aleksandar Vučić in notranji minister Bratislav Gašić.

Dodal je, da razume potrebo državnih organov, da ga zaradi teže zločina opredelijo kot teroristično dejanje, vendar objektivno in subjektivno to ni. Domneva, da so ta izraz uporabili, da bi »dvignili stanje pripravljenosti varnostnih sil in sčasoma odstopili od nekaterih človekovih pravic«.

Odvetnik Rodoljub Šabić je za N1 prav tako poudaril, da večkratni umor v vaseh pri Mladenovcu ni teroristično dejanje.

»Težko je sklepati, na podlagi česa bi ta grozovit zločin opredelili kot terorizem,« je dejal, saj za teroristično dejanje obstaja politični ali ideološki razlog.

»Zaenkrat ni podlage, zaenkrat gre za grozen večkratni umor,« je dodal.

Predsednik sindikata policije Blažo Marković pa je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da ima veliko podatkov o storilcu in da je na družbenih omrežjih že objavljal fotografije z orožjem, a ga ni nihče prijavil.

Dodal je, da storilec območje zelo dobro pozna, saj je tam živel, pozna pa tudi Kragujevac, kjer živi njegova mama. Za takšne storilce bi uvedel smrtno kazen, je dodal.

Vučić je na današnji novinarski konferenci po tem drugem množičnem strelskem napadu v dveh dneh sicer povedal, da je storilec puško, s katero je streljal, pridobil nezakonito.

Tistega, ki mu jo je prodal, še iščejo, pobegnil pa naj bi v tujino. Napovedal je dodatno zaostritev zakonodaje na področju posedovanja orožja.

Starejše novice