Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sob, 9.9.2023 11:30
Medtem ko na območju Salzburga odpravljajo elektronsko omejitev hitrosti na 100 kilometrov na uro, Štajerska ta korak za avtocestna odseka A2 in A9 proti Gradcu močno zavrača, saj naj bi razveljavitev povzročila ponovno povečanje onesnaženosti zraka.

Od leta 2008 je na nekaterih odsekih avstrijskih avtocest, tudi na odseku A9, ki pelje od Šentilja proti Gradcu, vzpostavljena tako imenovana 'zračna stotka' oziroma omejitev hitrosti na 100 kilometrov na uro.

Spremenljiva omejitev hitrosti, ki se nanaša na kakovost zraka

Gre za spremenljivo omejitev hitrosti z dodatno kratico 'IG-L', ki so jo uvedli v sklopu avstrijskega zveznega emisijskega zakona, katerega namen je med drugim zmanjšati emisije onesnaževal iz motornih vozil.

Za dosego tega cilja so bile na odsekih avtocest in dvopasovnih cest uvedene spremenljive omejitve hitrosti, ki postanejo aktivne, ko se v zraku poveča onesnaženost

To pomeni, da lahko na cestah 'zračna stotka' oziroma omejitev hitrosti na 100 kilometrov na uro, velja nekatere dni, druge pa ne, vse je seveda odvisno od tega, kakšno kakovost zraka izmerijo merilne postaje.

Tovrstne omejitve hitrosti na podlagi 'IG-L' so bile od takrat najprej uvedene na odsekih avtocest in hitrih cest na Tirolskem, Salzburgu, Štajerskem, Zgornji Avstriji in Koroškem, v skupni dolžini več kot 400 kilometrov. 

V Salzburgu jo ukinjajo, na Štajerskem pa od nje ne odstopajo

Ker pa se je zaradi onesnaženega zraka omejitev hitrosti na omenjenih odsekih večkrat znižala na 100 kilometrov na uro, je posledično prihajalo do tega, da se je promet večkrat dnevno upočasnil in so nastajali daljši zastoji. To pa je negativno vplivalo tudi na voznike in pretok prometa. 

Zato so se zdaj v nekaterih območjih Avstrije, na primer v Salzburgu, odločili, da tako imenovano 'zračno stotko' ukinejo in bo spet vzpostavljena normalna omejitev hitrosti. 

Enostavno ni več podlage za omejitev hitrosti, je konec tedna dejala podguvernerka Salzburga in uradnica za okolje Marlene Svazek iz vrst stranke FPÖ.

Elektronska omejitev 100 kilometrov na uro, ki zaradi slabe kakovosti zraka že 15 let upočasnjuje voznike na Tauernautobahn (A10) med Salzburgom in Gollingom bo razveljavljena, voznikom pa bo spet dovoljena vožnja s hitrostjo 130 kilometrov na uro

Kako bo na odseku proti Gradcu?

A kljub temu da so v Salzburgu uvedli razveljavitev spremenljive omejitve hitrosti 'IG-L', nekatera območja Avstrije vztrajajo pri tem, da ta omejitev hitrosti ostane. 

Štajerska ta korak zavrača predvsem za avtocestna odseka A2 in A9, ki pelje od Šentilja proti Gradcu, saj menijo, da bi razveljavitev povzročila ponovno povečanje onesnaženosti zraka.

Na avtocesti proti Gradcu se bo torej - kot kaže - omejitev hitrosti še vedno spreminjala in je lahko tudi 100 kilometrov na uro. 

Starejše novice