Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 5.5.2023 19:25
Ste se že kdaj vprašali, zakaj morate med letenjem vključiti letalski način? Imamo odgovor.

Še preden stopite na letalo, izklopite mobilni telefon ali pa ga preklopite na letalski način? Če tega ne storite, lahko pride do nevšečnosti predvsem med pristankom.

Do sedaj zaradi prižganega mobilnega telefona ni strmoglavilo še nobeno letalo, vendar pa pred vzletom letalsko osebje vedno opozori potnike, naj izklopijo elektronske naprave oziroma vključijo letalski način.

Največ težav povzroča brezžično omrežje 5G

Če na telefonu vključite letalski način, mobilnega signala ne bo mogoče vzpostaviti, posledično pa ne boste mogli opravljati klicev, pošiljati in prejemati sporočil in uporabljati mobilnih podatkov.

Ker so brezžična omrežja povezana z vrsto nadzornih stolpov, bi lahko bila omrežja preobremenjena, če bi vsi potniki med letenjem uporabljali svoje telefone.

Po pisanju CNN naj bi največ težav povzročalo brezžično omrežje 5G, ta se uporablja v istem frekvenčnem pasu, kot ga uporabljajo piloti za komunikacijo z nadzornimi stolpi med pristankom.

Težave tudi z merjenjem višine v letalih

Do težav naj bi prihajalo tudi z merjenjem višine v letalih. Merjenje višine je ključnega pomena za uspešen pristanek med slabim vremenom, zato je toliko bolj pomembno, da ne pride do preobremenitve omrežja.

Z letošnjim letom lahko potniki na letalu telefonirajo in pošiljajo SMS-sporočila

Z letošnjim letom so letalske družbe znotraj Evropske unije na svoja letala namestile najnovejšo tehnologijo 5G, kar potnikom omogoča telefoniranje, pošiljanje SMS sporočil in rabo mobilnih podatkov med letom.

»Nebo ni več meja, ko gre za možnosti, ki jih ponuja izjemno hitra in visoko zmogljiva povezljivost,« je poudaril Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg.

Starejše novice