Ljubljanainfo
Pon, 15.6.2020 11:53
Na vrhu lestvice najdražjih mest po stroških življenja za tujce že tretje leto vztraja Hongkong, kažejo izsledki letne raziskave, ki jo je opravilo mednarodno svetovalno podjetje Mercer.

Azijskemu finančnemu vozlišču, ki slovi po tem, da gredo stroški bivanja tam v nebo, na lestvici sledita turkmenska prestolnica Aškabad in japonsko glavno mesto Tokio, je izsledke raziskave povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Aškabad se je na drugo mesto zavihtel tudi zato, ker se sooča z gospodarsko krizo, zaradi katere v mesto doteka občutno manj tujih valut, dodatno težavo pa predstavljajo nihanja valutnih tečajev in inflacija.

Med najdražjimi mesti za tujce je med prvimi desetimi kar šest azijskih. Singapur je sicer denimo nazadoval s tretjega na peto mesto.

V prvi deseterici pa so še tri švicarska mesta, in sicer Zürich na četrtem, Bern na osmem in Ženeva na devetem mestu.

Med ameriškimi mesti se je med prvih deset najdražjih mest za življenje tujcev uvrstil le New York, ki pa se je povzpel za tri mesta na šesto mesto. Ne glede na to so se stroški življenja v ameriških mestih za tujce zvišali, kar gre pripisati močnemu dolarju.

Med evropskimi mesti se je za tujce podražilo življenje v Londonu, ki je zasedel 19. mesto na lestvici, življenje v Parizu pa se je na račun depreciacije evra glede na dolar pocenilo, tako da je francoska prestolnica zdrsnila s 47. na 50. mesto.

Najcenejša mesta na svetu

Najcenejši so stroški življenja za tujce v mestih Karači v Pakistanu, Biškek v Kirgizistanu, Taškent v Uzbekistanu, Windhoek v Namibiji in Tunis v Tuniziji.

Raziskava temelji na stroških življenja, izračunanih v prehodu iz februarja v marec, ko pa se večina držav še ni soočala s posledicami pandemije covida-19.

Avtorji še ne vedo, kako bo kriza, ki jo že povzročil novi koronavirus, vplivala na mobilnost. Možno pa je, da tujci ponekod ne bodo želeli več ostati, poudarjajo.

Starejše novice