Rebeka Sivka
Sre, 6.10.2021 15:59
Norveška spada med evropske države, ki so se s koronakrizo doslej spopadale najbolje. Je edina skandinavska država z manj kot 1000 žrtvami, umrlimi zaradi koronavirusa, trenutno pa nima nikakršnih omejitev, povezanih s covid-19.

Norveška je nedavno opustila vse ukrepe, povezane s koronavirusom, navaja pa se jo tudi kot državo, ki je koronakrizo izjemno dobro obvladovala. 

Kako trenutno situacijo doživlja Norvežan Are, ki živi v mestu Tromsø na severnem delu države?

Najuspešnejša skandinavska država

Norveška je doslej zabeležila nekaj več kot 800 smrti zaradi koronavirusa, kar je občutno manj kot Švedska, kjer so jih zabeležili več kot 14.000.  Norvežani so koronakrizo obvladovali bolje kot Danci, pri katerih je zaradi covid-19 umrlo nekaj več kot 2000 ljudi. 

»Nošenje mask ni bilo nikoli obvezno, strogi pa so bili pogoji za vstop v državo, kar je zagotovo pripomoglo k nižjemu številu okužb,« je prepričan Are. 

Precepljenost Norvežanov visoka

V celoti je cepljenih 68 odstotkov Norvežanov, prednost pri cepljenju pa so najprej imeli starejši prebivalci. 

Norvežani se najbolj pogosto cepijo s cepivom Pfizer, cepljenje z AstraZeneco pa je Norveška opustila dokaj hitro, zaradi stranskih učinkov. 

Vlada uživa veliko zaupanja

»Visoka precepljenost je zagotovo posledica tega, da Norvežani sledimo pravilom in zakonom. Dobra komunikacija vlade s prebivalci je ključna in se pozna tudi pri nizkem številu smrti« za Ljubljanainfo pove Are. 

Prebivalci Norveške so s komunikacijo vlade zadovoljni, učinkovitost pa se pozna tudi pri nizki številki dnevnih primerov. V povprečju dnevno beležijo 300 primerov okužb, kar za državo z več kot petimi milijoni prebivalcev ni visoka številka. 

Mediji ne napihujejo tragičnih zgodb

Komunikacija vlade in medijev je eden izmed faktorjev, ki določajo, kako se bo posamezna država spoprijemala s pandemijo. 

»Mediji se ne ukvarjajo s tragičnimi zgodbami, sodelujejo z vlado in promovirajo cepljenje. To je recept za uspeh,« razlaga Norvežan. 

Vrnitev v običajno življenje 

Na Norveškem se je življenje že vrnilo v običajne tirnice. Sproščajo se tudi strogi ukrepi za vstop v državo. 

»Norveška se je izjemno dobro soočala s koronavirusom, prebivalci smo se cepili in zdaj so tu rezultati,« zaključi Are. 

 

Starejše novice