Foto: Branka Keser
Rebeka Sivka
Pon, 4.10.2021 06:46
Mestna občina Ljubljana bo leta 2023 dokončala prenovo ljubljanskega kopališča Vevče, ki je bilo nekoč med Ljubljančani izjemno priljubljeno, trenutno pa je le bleda senca pretekle podobe.

Kopališče Vevče je že vrsto let popolnoma zapuščeno, zdaj pa bo v celoti prenovljeno. V preteklosti je bilo kopališče kljub oddaljenosti od središča Ljubljane dobro obiskano. 

Obstoječe stanje na tem območju, kjer staro infrastrukturo preraščata trava in plevel, potrebuje ureditev. Projekt je prevzela Mestna občina Ljubljana

»Infrastruktura je v tako slabem stanju, da je edino smiselno zgraditi kopališče povsem na novo,« za Ljubljanainfo komentirajo pri ljubljanski občini. 

Novo kopališče s pokritim bazenom bo pomembna pridobitev predvsem za okoliške prebivalce Vevč, Polja in Zaloga, pa tudi za ostale prebivalce Ljubljane in druge obiskovalce. 

»Tovrstne infrastrukture glede na potrebe prebivalstva in še posebej krajanov tega območja primanjkuje. Z ureditvijo bo kopališče Vevče znova postalo priljubljena rekreacijska točka in pomemben plavalni center v tem delu Ljubljane,« so prepričani na Mestni občini Ljubljana. 

Načrt prenove

Mestna občina Ljubljana je zemljišče s starim vevškim kopališčem odkupila julija 2018. S tem so bili ustvarjeni tudi predpogoji za pripravo investicijskega projekta oziroma gradnjo novega kopališča. Območje kopališča obsega približno 10.700 kvadratnih metrov

Prenova kopališča Vevče se bo predvidoma pričela v prvi polovici leta 2022 ter končala predvidoma v letu 2023. 

V novem bazenskem kompleksu bo predvideno tako zunanje letno kopališče kot notranji bazen, ki bo deloval čez vse leto. Na zunanjem kopališču bo umeščen olimpijski bazen, bazen za neplavalce in otroški bazen.

Ponudbo bodo dopolnjevali tudi tobogan, odbojka na mivki, namizni tenis in otroško igrišče.

Novo kopališče s skoraj tisoč obiskovalci 

V glavni objekt bo umeščen bazen dimenzij 15x25 metrov z nekoliko povečano globino, tako da bodo omogočeni treningi tudi vaterpolistom ter sinhronim plavalcem. 

Kot dopolnilne dejavnosti  so v objektu predvideni tudi wellness prostori z različnimi savnami, gostinski lokal in manjša telovadnica ter vsi potrebni servisni, spremljevalni in upravni prostori. 

Kopališče bo v poletnem času lahko dnevno sprejelo do 990 obiskovalcev, v zimskem pa do približno 300 obiskovalcev.

Projekt, težak kar 12 milijonov evrov

Vrednost projekta je ocenjena na 12 milijonov evrov.

Najboljša arhitekturna rešitev

Mestna občina Ljubljana je skupaj s Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije v letu 2019 razpisala anonimni projektni natečaj za pridobitev najboljše arhitekturne rešitve za Kopališče Vevče.

Ocenjevalna komisija je na svojih sejah pregledovala in ocenila 21 natečajih elaboratov v skladu z merili za ocenjevanje iz natečajnih pogojev in podelila prvo in dve enakovredni drugi nagradi ter tri odkupe.

Prvo nagrado sta prejela avtorja Mojca Gužič Trplan in Gregor Trplan s sodelavci, s katerimi je Mestna občina Ljubljana v nadaljevanju izvajanja investicije sklenila pogodbo za izdelavo celotne projektne dokumentacije za izvedbo načrtovanih ureditev.

 

Starejše novice