Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 29.8.2021 12:31
Ivermektin, zdravilo, ki je med ljudmi vedno bolj razširjeno, saj bi naj učinkovalo proti okužbi s koronavirusom. A gre za zdravilo, ki se uporablja za živali. Preberite nekaj resničnih, komičnih in malce tragičnih prigod ob uporabi ivermektina.

V javnosti se zadnje dni pojavljajo informacije o domnevno učinkovitem zdravljenju koronavirusa z zdravilom ivermektin. Ta se že desetletja uporablja proti parazitom, predvsem v veterini

Pri ljudeh se uporablja, če tudi redko, proti ušivosti, garjam, rečni slepoti, strongiloidozi, trihuriozi, askariozi in limfatični filariozi. V veterinarski medicini pa se med drugim uporablja za preprečevanje in zdravljenje srčne gliste in pršičavosti. Uporablja se z zaužitjem skozi usta, pri kožnih okužbah pa se lahko nanese tudi topično. Pogosti neželeni učinki so vročina, srbež in izpuščaji, tudi pordele oči, suha koža in pekoč občutek na koži.

Ivermektin ni primeren za samozdravljenje

V času epidemije se napačno širijo informacije, ki trdijo, da je ivermetkin koristen za zdravljenje in preprečevanje novega koronavirusa, a te trditve niso podprte z verodostojnimi znanstvenimi dokazi. Dve študiji sta sicer pokazali, da zdravilo učinkovito zmanjša podvojevanje virusa. A so v kliničnih študijah ugotovili, da bi bil potrebni odmerek tako visok, da bi lahko povzročil resne neželene toksične učinke

Tudi nedavno objavljen Cochrane sistematični pregled raziskav, ki se ponaša z najvišjo ravnjo kakovosti meta analiz in sistematičnih pregledov v zdravstvu, ni našel dokazov, da bi bil Ivermektin učinkovit za zdravljenje ali preprečevanje covida-19, zato njegovo uporabo odsvetujejo izven kliničnih raziskav.

Evropska agencija za zdravila, ameriška Uprava za hrano in zdravila ter proizvajalec so zato pozvali ljudi, naj tega zdravila ne uporabljajo za samozdravljenje

»Zaradi ivermektina dobesedno serjejo v hlače«

Ameriška agencija za zdravila je v začetku meseca objavila opozorilo, naj ljudje ne uporabljajo tega zdravila za samozdravljenje in samopreventivo proti covidu-19. V opozorilu je zapisano, »da je uživanje večjih odmerkov ivermektina nevarno in lahko povzroči resno škodo, poleg tega lahko celo ravni ivermektina, odobrenega za druge namene, kot antiparazitik, vplivajo na druga zdravila, kot so sredstva proti strjevanju krvi«.

Predoziranje ivermektina, ki se dogaja pri samozdravljenju, lahko povzroči slabost, bruhanje, drisko, hipotenzijo, alergijske reakcije, omotico, ataksijo, epileptične napade, komo in celo smrt.

A seveda ljudje ne bi bili ljudje, če ne bi ignorirali znanstvenih dejstev. Prav na to se je na družbenem omrežju Twitter obregnila Američanka Ryan Graney, ki je s svojimi sledilci začela deliti smešne, neumne in malce tragične objave oziroma situacije ljudi, ki so se jim zgodile ob uporabi Ivemerktina.

»Prijatelji. Pridružila sem se skupinam o ivermektinu na Facebooku. V trgovinah dobesedno 'serjejo' v svoje hlače,« se glasi njena prva objava.

Tako je ena izmed uporabnic Facebooka zapisala, da je začela s preventivnim samozdravljenjem z ivermektinom in se je v trgovini zaradi stranskih učinkov pokakala. »Je to normalno? Hočem se zaščititi, ampak ... je to zaradi toksinov, ki zapuščajo moje telo?« se sprašuje uporabnica.

Ryan Graney je objavila tudi sliko samega ivermektina na kateri lahko vidimo svinjo in govedo. »Tukaj so tudi učitelji, ki postavljajo vprašanja o tem, koliko ivermektina morajo vzeti, četudi so na škatli dejanske živali,« piše Graneyjeva.

Posnetek zaslona (vir: Ryan Granney)

Ryan Graney prav tako poudarja, da ljudje raje jemljejo zdravilo, ki je namenjeno konjem in govedu, kot da bi prejeli odmerek cepiva proti koronavirusa. »Ali ima kdo kakšne informacije, kako izvesti detoks z ivermektinom pred prejemom cepiva? Mojega moža so namreč v službi prisili v cepivo in ga želim pred tem obvarovati,« je zapisala ena od uporabnic v skupini o ivermektinu.

Posnetek zaslona (vir: Ryan Granney)

Zraven vseh napačnih in psevdoznanstvenih informacijah, z uporabo ivermektina ogrožajo tudi svoje otroke. Ena izmed uporabnic skupine je tako poudarila, da je zdravilo »po navadi v redu za otroke«.

Posnetek zaslona (vir: Ryan Granney)

Ivermektin naj bi tako pomagal tudi tako, da si ga v tekočini nanesemo na kožo. A gre seveda za neučinkovito in zelo nevarno početje.

Najpomembneje je vklopiti razum

Nenavadne ideje bi lahko pričakovali pred več sto leti, vendar kljub velikanskemu napredku znanosti, dostopnosti informacij in znanja, je praznoverje na pohodu. Tako smo zašli v obdobje, v katerem je znanstvena nepismenost prerasla v zanikanje znanstvenih dejstev

Zato raje, preden se zaradi nepreverjenih informacij pokakate v javnosti, poskusite ločiti sumljive ter neznanstvene informacije, od pravih in legitimnih, tudi z namenom, da se izognete napačni obveščenosti. 

Strokovnjaki pri tem priporočajo odmik od strani, ki ponujajo nepotrjene informacije, tudi odmik od strani, ki potrjujejo obstoj »starodavnih modrosti« in trdijo, da obstajajo teorije zarote. Dobro je preveriti tudi vir informacij, kredibilnost avtorja, ter poiskati vire, ki potrjujejo podane informacije. In kar je najpomembneje: vklopiti razum. 

Starejše novice