44. predsednik ZDA Barack Obama je na seznam Voditelji: Evropa uvrstil tudi Niko Kovač (foto: Wiki/Facebook).
mimi inhof
Sre, 18.8.2021 15:56
Bivši ameriški predsednik je ob 60. rojstnem dnevu objavil seznam prihodnje generacije aktivistov za boljši jutri

Barack Obama je pred kratkim slavil okroglo obletnico rojstva. Mediji so se obregnili ob rojstnodnevno zabavo v Martha’s Vineyard, na kateri, po posnetkih sodeč, ni bilo veliko socialne distance, saj se je 200 povabljencev (zaradi vnovičnega porasta okužb s covid-19 so v zadnjem hipu mnogim odpovedali vabilo) dobro zabavalo ves konec tedna.

Novica je tako precej zasenčila ostalo tematiko, na katero je opozarjal v medijih, ki so ob rojstnem dnevu znova usmerili žaromete na dvakratnega predsednika najmočnejše svetovne velesile.

Na svoji strani Obama.com je med drugim objavil seznam mladih voditeljev iz sveta politike, civilne družbe in zasebnega sektorja, ki so, kot je zapisal »pokazali zavezo za skupno dobro. Ti voditelji se ukvarjajo z različnimi vprašanji, a imajo skupno točko - vse žene želja po pozitivni spremembi v njihovi družbi. Družijo jih skupne vrednoste in vizija voditeljstva združena v delu za skupno dobro.«

Na seznamu tudi Nika Kovač

Na seznamu Voditelji: Evropa (Leaders: Europe) se je tako znašla tudi Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

Antropologinja in sociologinja je zadnja leta postala obraz nevladne organizacije, ki je sprožila več odmevnih kampanj, med drugim #samojapomenija, bili pa so tudi eni glavnih pobudnikov odmevnega referenduma za pitno vodo, ko je Slovenija z več kot 86 odstotkov julija zavrnila predlagano spremembo zakona o vodah, ki jo je želela uveljaviti aktualna slovenska vlada.

O 28-letni aktivistki so na strani Baracka Obame zapisali ...

»Nika s strastjo pomaga graditi družbeno solidarnost skozi zgodbe ljudi. Kot vodja Inštituta 8. marec preko odmevnih kampanj opozarja na spolno in ekonomsko neenakost v Sloveniji. Pred kratkim so se zavzeli za čisto vodo in opozarjajo na mnoga druga vprašanja, s katerimi se soočajo ženske v družbi.«

Celotni seznam in izvirno objavo si lahko ogledate tukaj.

Starejše novice