Ljubljanainfo
Ned, 22.1.2023 09:07
Legendarni avtomobil Jugoslavije postaja vse bolj iskana roba v Združenih državah Amerike, kjer cene za dobro ohranjene primerke rastejo v nebo. Poglejte, koliko je nekdo odštel za 'jugeca' iz leta 1988.

Zadnja dražba 'jugeca' potrjuje, da je ta avtomobil vse bolj zaželen med Američani, ki so zanj pripravljeni odšteti zajeten kupček denarja.

Lastniki lahko dobro ohranjene primerke avtomobila, ki so ga prav Američani označili za »najslabši avto vseh časov«, prodajo za več tisočakov. 

Nedavno so na dražbi prodali kabrioletsko izvedbo za 12.100 dolarjev. Da ni šlo le za naključje ali prenagljeno potezo kakšnega 'jugonostalgika' dokazuje nova dražba. 

Standardno trivratno različico so prodali za 9000 dolarjev.

Gre za avtomobil iz leta 1988 v prestižnejši izvedbi GVL z nekaj več kot 100.000 prevoženimi kilometri, ki je bil do leta 2021 v lasti prvega lastnika. 

Pod pokrovom avtomobila je 1,1-litrski bencinski motor s 55 'konji'. Avtomobil je v originalni Aspen beli barvi, kabina je opremljena v bež barvi, vgrajen ima serijski radiokasetofon.

Legendarni avtomobil ali »najslabši avto vseh časov«?

Avtomobil, ki so ga začeli proizvajati leta 1980, je bil vsejugoslovanski avto, saj so električne komponente proizvajali v Novi Gorici, dele notranjosti v Splitu, zavore v Varaždinu, motorne dele v Banjaluki, varnostne pasove, ogledala in ključavnice na Ohridu, končna proizvodnja pa je potekala v Kragujevcu.

Avtomobil je preživel Jugoslavijo, saj je v proizvodnji ostal vse do leta 2008, skupaj pa so izdelali 794.428 primerkov.

Avtomobil, ki je postal prava ikona nekdanje skupne države, so sicer v Združenih državah Amerike ocenili kot najslabši avtomobil v zgodovini. 

A ne glede na to, ali so lastniki avtomobil oboževali ali pa ga imeli za najslabši avto vseh časov, ta ostaja legenda, znana po vsem svetu. V Združenih državah Amerike je yugo postal zbirateljski model, cena za avtomobil pa vse bolj raste. 

Starejše novice