Ljubljanainfo
Sob, 21.1.2023 13:45
Čiščenje snega z avtomobilov, zasnežene ceste, vse to so nevšečnosti, s katerimi se soočajo vozniki pozimi. Kaj pa, ko se zalomi, še preden se odpravite na cesto?

Temperature, ki segajo že malo pod ničlo, lahko povzročijo voznikom kopico tegob. Preverili smo, katere so najpogostejše in kaj lahko storite, ko vam ponagaja vozilo. 

Temperature pod ničlo

Ob pojavu izrednega mraza največ preglavic povzročajo predvsem akumulatorji, ročne zavore, brisalci in hladilne tekočine.

Za akumulatorje, ki omogočajo prižig avtomobila, so najbolj usodne temperature, ki padejo pod ničlo.  

»Akumulatorjem se zmanjša zagonska moč pri nižjih temperaturah in če vozilo dalj časa stoji,« so pojasnili v Avtocentru Lepoša.

Kakšna je življenska doba akumulatorja?

Kako dolgo vam bo služil akumulator, je v veliki meri odvisno od tega, ali imate vozilo v garažnem prostoru na toplem prostoru pozimi ali na zunanjem parkirišču.

Prav tako je pomembno, da so opravljeni redni pregledi na letnih servisih vozila in sezonskih pregledih. 

Sodobni akumulatorji sicer zdržijo precej dlje kot še nekaj let nazaj, a po treh letih uporabe že lahko upravičeno sklepamo, da je zmogljivost zmanjšana in lahko pozimi pričakujemo težave, izpostavlja Avto-moto zveza Slovenije. 

Kako ukrepati?

V Avtocenteru Lepoša za novejša vozila priporočajo, da težave ob vžigu uredi strokovna oseba, saj ob nepravilnem vezju pozitivnega in negativnega pola s kabli za vžig pride do poškodb krmilnikov v vozilu.

Vozniki se ob pojavu nevšečnosti najpogosteje obrnejo na asistenčno službo, ki pregleda stanje akumulatorja in ga poskusi zagnati.

Nekateri se pa lotijo zagona vozila kar sami, ob tem je potrebno paziti na vezje pozitivnega in negativnega pola s kabli za vžig. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe krmilnika in dodatne škode na vozilu. 

 Opozorilni znaki, ki nakazujejo, da je čas za nakup novega akumulatorja

Avto-moto zveza Slovenije izpostavlja naslednje znake, ki kažejo, da akumulator več ne deluje brezhibno:

  • če žarometa ob prižganem kontaktu svetita z vidno šibkejšo svetlobo kot pri prižganem motorju,
  • pogoste okvare ali nedelovanje elektronskih naprav v avtu, na primer avtoradio, zaslon multimedijske naprave,
  • spremenjen zvok avtomobilske hupe,
  • prižgana opozorilna lučka s simbolom akumulatorja na armaturni plošči,
  • starost akumulatorja. 

Ko zamrzne ročna zavora ...

Kadar pride do zamrznitve ročne zavore, je najboljše počakati, da se odtalijo žice ročne zavore in le potem nadaljevati pot.

Da vas pozimi ne bi presenetile navedene težave, je najbolje, da opravite predsezonski pregled vozila na zimo. Na tem vam preverijo tudi hladilne tekočine, stanje akumulatorja in stanje brisalcev.

Tako bo vaš jekleni konjiček pripravljen na varno vožnjo tudi v hladnejših dneh.

Starejše novice