Slika je simbolična.
STA
Čet, 10.3.2022 16:00
Višji računi za energente so spodbudili vgradnje novih kaminov in vnovično uporabo obstoječih enosobnih peči na drva.

To ima za posledico nekatera tveganja, kar dokazujejo tudi številni dimniški požari in klici uporabnikov, opozarjajo v sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in pozivajo k pazljivosti.

Nekateri sami vgradili nove kamine, drugi začeli uporabljati dalj časa nedelujoče peči

V sekciji dimnikarjev ugotavljajo, da so ob podražitvi energentov številni sami vgradili nove kamine, nekateri pa so ponovno začeli uporabljati že dalj časa nedelujoče peči. 

Poleg tega se je ponekod povečala pogostost in intenzivnost kurjenja v obstoječih pečeh na drva, zaradi česar so se pojavili številni dimniški požari, »ki so povzročili dodatno škodo in finančno breme«.

»V prvih dveh primerih je obvezno treba preveriti tehnično ustreznost, v zadnjem primeru pa povečati pogostost obiska dimnikarja,« je zato pozval predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Simon Dovrtel.

Pred prvo uporabo peči najbolje opraviti pregled

Po vgradnji nove ali pred ponovno uporabo obstoječe peči mora dimnikarska družba po navedbah sekcije opraviti prvi ali izredni pregled peči, dimnika in dovoda zraka. To naj bi bilo najbolje narediti še pred uporabo ali pred morebitnimi posegi, da se tveganja prepreči že v naprej. 

Dimnikar mora pri tem preveriti ustreznost tehničnih pogojev in izdati pisni zapisnik o ugotovitvah.

»Šele, ko je zapisnik pozitiven in je kurilna naprava vpisana v državno evidenco, ste lahko prepričani, da je kurilno napravo mogoče varno uporabljati. Sicer se izpostavljate požarnim tveganjem, lahko pride do uhajanja dimnih plinov v prostor, kjer je peč, lahko pa z dimnimi plini in ognjem ogrožamo tudi stanovalce nad ali pod nami,« so dodali v sekciji dimnikarjev.

Pregled enkrat letno ni dovolj

Tudi če peč na drva redno uporabljamo, ni dovolj, da je pregled opravljen enkrat letno. Tako peč mora namreč izbrana dimnikarska družba očistiti na vsaka dva do tri mesece in pogostost sproti prilagajati razmeram, so poudarili, pri tem pa posvarili pred nestrokovno opravljenimi dimnikarskimi storitvami, »ki tako kot neredno opravljene storitve dajejo lažen občutek varnosti«.

Glede na trenutne razmere na trgu energentov ob načrtovanju novogradenj predlagajo razmislek tudi o izgradnji najmanj ene dimovodne naprave, na katero je mogoče tudi pozneje priklopiti kurilno napravo na trdno gorivo.

Starejše novice