STA
Pet, 26.11.2021 20:05
Nova različica koronavirusa, odkrita v Afriki, je bolj nalezljiva kot druge različice, Svetovna zdravstvena organizacija pa jo je označila za skrb vzbujajočo.

Svetovna zdravstvena organizacija je danes nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron.

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Obstoječa cepiva manj učinkovita? 

Za različice novega koronavirusa, ki jih Svetovna zdravstvena organizacija označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni.

Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Novo odkrita različica, ki se je doslej pojavila v več afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi, vsebuje veliko število mutacij, izmed katerih so zlasti nekatere zaskrbljujoče, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila Svetovna zdravstvena organizacija.

Manj kot sto primerov

Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, med katere denimo šteje tudi trenutno prevladujoča različica delta.

Glede na navedbe Svetovne zdravstvene organizacije so novo različico v Južni Afriki odkrili na podlagi genetske analize, ki sega v 9. november.

Vsega skupaj so jo doslej dokazali v manj kot sto primerih. Njeno veliko število mutacij bi lahko pomenilo lažjo prenosljivost, a kot poudarja Svetovna zdravstvena organizacija, bi lahko trajalo še več tednov, preden bo povsem jasno, kakšni so njihovi točni učinki.

Začasna ustavitev letov iz nekaterih afriških držav

Doslej je Svetovna zdravstvena organizacija za skrb vzbujajoče označila že štiri različice: alfo, beto, gamo in nazadnje delto, ki je zaradi svoje velike prenosljivosti bistveno prispevala k četrtemu valu pandemije covida-19.

Obenem sta še dve različici, ki so ju ob lanskem prelomu leta potrdili v Južni Ameriki, predmet opazovanja.

Države članice Evropske unije so se zaradi odkritja nove različice, o kateri so znanstveniki v Južni Afriki javnost obvestili v četrtek, danes že odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja južne Afrike.

Svetovna zdravstvena organizacija je sicer posvarila pred prehitrim omejevanjem potovanj.

Evropska agencija za zdravila je ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo.

Starejše novice