STA
Pon, 29.11.2021 10:40
Različico omikron so potrdili tudi v Avstriji.

V Avstriji so po sumu, o katerem so poročali že minuli konec tedna, danes tudi uradno potrdili prvi primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron

Gre za osebo na Tirolskem, ki je bila na testiranju na novi koronavirus ob nedavni vrnitvi iz Južne Afrike pozitivna, trenutno pa nima simptomov bolezni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot so danes sporočili z avstrijskega zdravstvenega ministrstva, so dobili vse potrebne podatke, na podlagi katerih lahko sedaj z gotovostjo potrdijo, da gre pri osebi za okužbo z novo različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529.

Različica iz Južne Afrike

Različico omikron, ki jo je Južna Afrika kot prva potrdila minuli teden, je Svetovna zdravstvena organizacija v petek označila za skrb vzbujajočo, danes pa je sporočila, da globalno predstavlja veliko tveganje.

Natančne učinke različice še ugotavljajo, njeno širjenje pa sproža zaskrbljenost zaradi nenavadno velikega števila mutacij, ki jih vsebuje, in strahu, da bi bila zaradi tega lahko lažje prenosljiva ali pa bi zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti, čeprav je v zvezi z njo prisotnih še veliko neznank.
 

Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Izraelu, Hongkongu in Kanadi. 

V Evropi so jo poleg Avstrije doslej potrdili še v Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. 

V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

Starejše novice