Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 15.12.2023 11:25
Ob koncu leta nas poleg prazničnega dogajanja razveseljujejo tudi posebne poslatice na nebu, ki so posledica meteorskega dežja Geminidov. Med 4. in 17. decembrom lahko tako na nebu zaznamo več utrinkov, ki so vrhunec dosegli včeraj.

Proti koncu leta lahko ljubitelji nočnega neba uživajo ob pravi dogodivščini, ki je posledica delovanja meteorskega dežja Geminidov

Med 4. in 17. decembrom je na nebu mogoč videti več utrinkov, ob idealnih razmerah celo okoli 100 na uro. 

Vrhunec dogajanja se je sicer zgodil včeraj, 14. decembra, utrinke pa lahko opazujete tudi v naslednjih dneh. 

Ste že ujeli kakšnega? 

Kaj pravzaprav so Geminidi? 

Gre za meteorski roj, ki ga lahko vsako leto opazujemo do sredine decembra. 

Letos bo najbolj dejaven med 4. in 17. decembrom

Zemlja namreč v tem obdobju preleti tirnico asteroida Phaethon 3200, ki za seboj pušča »potok delcev«. Slednji potem ustvarjajo meteorski roj, ki ga lahko opazujemo na nebu. 

Roj je dobil ime po ozvezdju Dvojčkov (Gemini), saj deluje, kot da utrinki izvirajo iz tega dela neba, čeprav to dejansko ne drži. 

Med največjo aktivnostjo in v popolnih vremenskih razmerah, ki so sicer redke, lahko na nočnem nebu opazimo med 100 in 150 meteorji na uro. Astronomi poročajo tudi, da so Geminidi vsako leto močnejši in jih posledično lahko opazimo vedno več. 

Vir: Portal vesolje

Opazujete jih lahko do 17. decembra 

Čeprav je meteorski dež vrhunec dosegel včeraj, pa je mogoče »zvezdne utrinke«, ki so pravzaprav meteorji, opazovati tudi v naslednjih nočeh. 

Letošnji vrhunec je bil na območjih z jasnim nebom zaradi mlade lune še toliko bolj viden, saj je nebo ob pomanjkanju luninega sijaja toliko bolj temno. 

Največ meteorjev pa lahko vidite, če se usmerite proti jugu

V primeru, da vam pri nebesnem dogajanju zagode oblačno vreme, ga lahko vseeno spremljate preko brezplačnih prenosov v živo, ki jih omogočata mreža teleskopov Slooh in Virtual Telescope iz Rima. 

Na povezavi si lahko ogledate prenos včerajšnje atrakcije na nebu. 

Pri opazovanju pustite očem, da se privadijo na temo 

Radiant Geminidov - točka na nebu, iz katere navidezno izvirajo meteorji meteorskega roja, se na našem koncu dvigne pred sončnim zahodom in ustrezno višino doseže v večernih urah. Zato opazvalci na severni polobli vidijo več Geminidov kot opazovalci na južni.

Nasa svetuje, da je za opazovanje utrinkov najbolje obiskati odprto območje s čim manj svetlobnega onesnaževanja.

Pri tem je pomembno, da pustite očem 15 do 20 minut, da se privadijo na temo in poskrbite, da imate prost pogled proti ozvezdju.

Starejše novice