Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 16.10.2022 11:26
Rožnato obarvan oktober nas opominja na svetovni mesec boja proti raku dojk. Ta je najpogostejši rak pri ženskah v razvitih državah. Nedavne raziskave izpostavljajo uživanje kave kot dejavnik pri uspešnem okrevanju zahrbtne bolezni.

Rak dojke pri ženskah predstavlja 20 odstotkov novo odkritih rakov. Najpogosteje pa za njim zbolevajo ženske med 50. in 70. letom starosti. Bolezen lahko doleti tudi mlajše pripadnice ženskega spola. Kar deset odstotkov obolelih še ni dopolnilo 40 let.  

V zadnjih desetletjih pojavnost raka na prsih sicer narašča, vendar se umrljivost počasi zmanjšuje.

Statistični podatki prikazujejo spodbudne napovedi, saj je čedalje več zgodnjega odkrivanja manjših tumorjev in vedno bolj kakovostnega zdravljenja.

To je prilagojeno posamezni ženski in njenemu stanju.

Toda, kakšno vlogo pri vsem tem igra pitje kave?

Nižja stopnja umrljivosti

Več ameriških univerz, vključno z Harvardom, je preučevalo, ali obstaja povezava med kavo in rakom dojke. Rezultati so pokazali, da uživanje kave lahko rezultira v nižji umrljivosti za rakom dojk.

Ženske, ki so dnevno spile vsaj tri skodelice kave, so imele 25 odstotkov manjšo tveganje za smrt

Manjša možnost nastanka rakavih obolenj

Švedska raziskava je pokazala, da strastno pitje kave zmanjša tveganje za nastanek hormonsko neodvisnega raka dojk.

Ženske, ki so sodelovale pri raziskavi, so spile vsaj pet skodelic na dan. 

Do podobnih sklepov so prišli tudi kitajski znanstveniki. Na podlagi vzorca treh miljonov žensk, so ugotovili, da imajo ženske, ki dnevno spijejo dve do tri skodelice kave, manjše tveganje za nastanek hormonsko neodvisnega raka. 

Samopregledovanje in presejalni pregledi še vedno najučinkovitejši pristopi

Pri zgodnjem odkrivanju je samopregledovanje ključnega pomena. Veliko žensk se sicer zaradi prisotnosti strahu, da bi našle zaskrbljujočo bulico izogiba temu.

Vendar vsaka sprememba na telesu ni rak, zato nikakor ne izpuščajte rednih samopregledov. 

Opravljanje samopregleda se svetuje že v mladosti, na ta način ženske spoznajo svoje dojke

Za ženske z redno menstruacijo je najbolj primeren čas za pregledovanje prsi med sedmim in desetnim dnem po začetku menstruacije. 

Ženske, ki nimajo več menstruacije, pa si lahko same izberejo poljuben dan v mescu, ko si bodo pretipale prsi. 

Pomembno je dosledno izvajanje pregledov dojk. Najlažje je, da se dojke pregledajo vsak mesec, tako jih spoznamo in najhitreje opazimo morebitne spremembe. 

Kako se lotite sledenja sprememb na vaših dojkah si lahko ogledate tukaj

V primeru sprememb takoj obiščite osebnega zdravnika, ki bo opravil pregled in vas ustreno napotil na nadaljnje preiskave. 

Nikakor pa se ne pozabite udeležiti presajalne mamografije. Državni presejalni program za raka dojk poziva ženske nad 50 letom na preventivni pregled. Ta lahko raka odkrije, ko je še netipen. V zgodnji fazi razvoja je možnost za prebolenje raka dojke zelo velika.

Starejše novice