Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 25.6.2021 13:49
Kaskaderka Tjaša Perko o družini, karieri in Hollywoodskih zvezdnikih.

Tjaša Perko je kaskaderka, ki je s svojo kariero začela pri rosnih devetih letih. Takrat je namesto moškega igralca, ki je galopiral na konju, stoje jahala ob veliki hitrosti.

Uspešnost pri njenem poklicu pa jo je ponesla tudi v Hollywood, kjer snema ob velikih imenih, kot so Salma Hayek, Ryan Reynolds in Morgan Freeman.

»Kaskaderski posli«

O svojem delu pove, da je zelo dinamično in različno: »Kaskader dela vse. Vozi avto, vozi motor, zna padati, zna se tepsti … Kjer je akcija in adrenalin, tam smo mi, kaskaderji.«

Kaskaderka Tjaša Perko je namreč rojena v kaskadersko družino. Njen oče Rok Cvetkov je najbolj znan in uspešen slovenski kaskader, v svoji karieri pa je posnel že več kot 200 filmov.

»Že od majhnih nog sem hodila na snemanja z očetom, tako, da sem že od nekdaj vpletena v razne »kaskaderske posle,« razlaga Tjaša Perko. 

Na vprašanje, ali jo je kakšno stvar strah posneti, Tjaša za Ljubljanainfo odgovarja: »Noben otrok ni rojen s strahom. Starejši damo otroku strah. Ko sem sama začela s kaskaderstvom, sem bila stara devet let in nisem imela nobenega strahu. Tudi oče me je vedno spodbujal, nikoli ni rekel »pazi« ali pa »razmisli«. Mama pa je bolj prestrašene sorte, a se ni preveč mešala v to vzgojo.«

FOTO: Osebni arhiv Tjaše Perko

Pri kaskadestvu izpostavlja, da ji je najbolj všeč izziv: »Veliko krat sem povabljena na snemanje, pa ne vem kaj me čaka. Vem, da bo akcija, a ne vem, ali bom se streljala, pretepala, vozila avte … Šele, ko dobim scenarij, izvem, kaj bom pravzaprav počela.«

FOTO: Osebni arhiv Tjaše Perko

Tjaša pa še pove, da kaskaderstvo ni njena edina strast: »Nasploh se zelo rada ukvarjam s filmom - tudi, če ne kot kaskaderka, ampak kot filmska ustvarjalka. Delo na setu me napolni.«

Ko Salma zataji, Tjaša prileti

V sredo zvečer je bila na strehi nakupovalnega centra Aleja slovenska premiera filma Varuj mi ženo, kjer sta v glavnih vlogah Salma Hayek in Ryan Reynolds.

Salmo Hayek v akcijskih scenah nadomešča Tjaša Perko.

FOTO: Osebni arhiv Tjaše Perko

Film je sicer bil posnet pred dvema letoma in bi moral iziti avgusta lani, a je bila zaradi epidemije premiera prestavljena. 

»Komaj čakam, da po dveh letih končno vidim, kaj smo posneli,« razlaga Tjaša Perko.

Kljub temu da Tjaša o samem filmu ne razkriva preveč, pa smo vseeno potipali česa si Salma Hayek ni upala posneti sama: »Cel film je ena akcija. Nekaj je streljanja, skakanja in pretepanja … pa še se najdejo scene, v katerih me je mogoče videti.« 

Snemanje s Hollywoodskimi zvezdami

»Ko sem začela snemati film, se mi je kar smejalo od ponosa. Obrnila sem se na desno, pa je tam bil Ryan Reynolds. Na moji levi je sedela Salma Hayek. Pogledam v ogledalo in vidim, da je za mano Morgan Freeman. Šele, ko se nekajkrat s temi ljudmi pogovarjaš, pozabiš, da jih po navadi vidiš samo na televiziji. Se pa mi je zaradi tega, ker sem prej te ljudi gledala samo na televiziji, zdelo, da jih poznam že sto let« o svoji neverjetni izkušnji razlaga Tjaša Perko.

FOTO: Osebni arhiv Tjaše Perko

Na snemanju filma si je Tjaša Perko prikolico, kjer zvezdnike za snemanje naličijo, delila s Salmo Hayek in tako z njo navezala precej tesne vezi. Namreč, v prikolici sta preživeli kar nekaj časa: Eno ličenje je lahko trajalo tudi do uro pa pol, saj ima Tjaša Perko veliko tatujev, ki jih je bilo treba prekriti in ji narisati Salmine. 

Tako sta imeli mnogo časa za pogovor, tudi o vtisih o lokaciji snemanja: Namreč, film Varuj mi ženo so snemali na Hrvaškem in v Italiji.

Tjaša Perko za Ljubljanainfo pove, da je Salmi bila Hrvaška všeč do te mere, da je na lokacijo povabila še svojega moža in otroke. Skupaj so si ogledali Split, Hvar in še mnoge druge lepote Hrvaške.

Tudi za Slovenijo je Salma Hayek že slišala in obljubila Tjaši, da jo kaj kmalu obišče. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice