Vir: FIT MAMI nusa_gnezda
Rebeka Sivka
Ned, 23.1.2022 07:58
Izguba poporodne teže je dolgotrajen proces, prehitro hujšanje pa lahko pripelje do številnih zdravstvenih težav. Novopečene mame se pogosto za nasvet pri hujšanju zatečejo k Nuši Gnezda, diplomirani trenerki.

Ženske želijo velikokrat po porodu čim prej shujšati in se vrniti v 'staro formo'. Pri tem pa lahko naletijo na številne ovire. 

O poporodnem telesu, okrevanju in vadbi smo se pogovarjali z diplomirano trenerko Nušo Gnezda, ki organizira vadbe za novopečene mame.

To ni tek na kratke proge

Izkušena trenerka pravi, da je hujšanje po porodu izjemno naporno stanje za naše telo, saj telo takrat posveča ogromno energije proizvodnji mleka in obnovi.

»Če telesu ne damo dovolj hrane in smo v primanjkljaju, potem to pomeni, da bo varčevalo z energijo, kar se bo kazalo v stalni utrujenosti, izčrpanosti, poporodni otožnosti, poslabšanem imunskem sistemu in slabšem celjenju, česar pa si seveda nobena ne želi,« razlaga Gnezda. 

Poporodno okrevanje poteka dlje časa, prehitro hujšanje pa lahko povzroči številne težave. 

»Telo rabi čas in se bo postopoma vrnilo v stanje pred nosečnostjo,« za Ljubljanainfo poudari temnolaska. 

Globoko brezno razočaranja

Gnezda je prepričana, da ženske po porodu same nase preveč pritiskajo. Obenem pa prizna, da je pritisk, da mora ženska čimprej izgubiti poporodno težo, povezan s pričakovanji okolice.

Trenerka meni, da veliko žensk žal ni dovolj izobraženih, da bi vedele, kaj to prinese na področju zdravja in počutja. 

»Od novopečene mamice se pričakuje, da bo takšna, kot je bila prej. Telo se fizično spreminja vse življenje, sploh pa med nosečnostjo. Takšna pričakovanja ne morejo biti uresničena. Telo preprosto ne more biti videti enako,« poudari trenerka. 

Pričakovanja o hitrem okrevanju po porodu pa podpihujejo tudi družbena omrežja. 

»V dobi družbenih medijev in popačenih fotografij je videti, kot da je to nekaj normalnega, da je ženska po enem mesecu takšna kot prej, fizično in psihično. Pa je daleč od resnice. Kar na žalost pelje v globoko brezno razočaranja in slabega počutja,« za Ljubljanainfo pove Gnezda. 

Zavajajoče fotografije

Družbena omrežja so v zadnjih letih preplavile fotografije žensk, ki s sledilci delijo fotografijo telesa pred hujšanjem in fotografijo po njem. Fotografije 'prej-potem' običajno prikazujejo (navidezno) uspešnost pri hujšanju. 

Trenerka fotografije 'prej-potem' opisuje kot »največje zlo današnjega časa«. 

Problematično je predvsem prirejanje fotografij. 

»Obstaja kar nekaj trikov, od luči, bližine fotografij, časa fotografiranja, da fotografija izgleda boljše. Da ne govorim o 'fotošopiranju'.

Fotografije ne povedo nič o zdravstvenem stanju osebe, kaj se zgodi po tej preobrazbi, koliko časa je oseba bila takšna, počutje. Preveč težav poslušam na dnevni ravni, da bi bila lahko ravnodušna glede tega,« razlaga Gnezda. 

Alarmantne posledice

Prehitra in preveč intenzivna vadba po porodu lahko pripelje do mnogih zdravstvenih težav. Trenerki so težave po poporodnem hujšanju zaupale številne ženske. 

»Inkontinenca, prolap medeničnih organov, bolečine v medeničnem predelu, potem imamo en kup vizualnih posledic, kot je trebuh, ki noče nazaj, diastaza se povečuje, namesto da bi šla nazaj, bolečine v križu ali hernije diska.

To so res pogosti znaki. Vsak dan prejmem nekaj sporočil žensk s temi težavami,« za Ljubljanainfo zaupa temnolaska. 

Kako začeti?

Poraja se vprašanje, kdaj naj ženske po porodu sploh začnejo telovaditi in kako intenzivno.

Gnezda pove, da je po porodu ključno obdobje prvih tednov, ko poteka pospešeno celjenje telesa. Takrat mu moramo pomagati z dihalnimi vajami in vajami, ki so primerne za to obdobje.

To so nežne aktivacijske vaje, ki zbudijo mišice, ker so bile povezave med živci in mišicami pretrgane. Nato se vadba nadaljuje postopoma. Vedno začnemo s tistimi vajami, ki so za nas primerne, to pa je seveda odvisno od moči posameznika. 

Vadba mora biti prilagojena poporodnem telesu. 

So ženske pripravljene poslušati?

Po porodu novopečene mame opravljajo tudi aktivnosti, ki jih ne smatrajo kot telovadbo.

»Dojemanja, kaj je vadba, so popačena. Za vadbo po porodu je dovolj deset minut, toliko, da se mišice prebujajo. Mamice običajno veliko 'vozičkajo'. Tako da je to dovolj,« je prepričana trenerka. 

Poleg preintenzivne vadbe se ženske poslužujejo tudi drugih praks, ki so nezdrave. Nošenje pretesnih oblačil in stiskanje trebuha navznoter sta le dve izmed številnih stvari, ki lahko negativno vplivajo na zdravje žensk. 

»Že osem let delam in se dnevno srečujem s težavami, ki jih prinese hujšanje ter napačne prakse. O teh temah bi se moralo več govoriti. Vprašanje pa je, ali so ženske sploh pripravljene poslušati,« zaključi Gnezda. 

Nušo Gnezda lahko spremljate na Instagramu ali Facebooku

Starejše novice