Vir: osebni arhiv Maje Pirc
Rebeka Sivka
Ned, 19.9.2021 14:05
Maja Pirc je živahna plesalka, ki se zadnja leta intenzivno posveča plesu ob drogu, obenem pa vodi svoj plesni studio v Kranju.

V Sloveniji ples ob drogu postaja vse bolj priljubljen, Maja Pirc pa je bila ena izmed prvih, ki se je z njim začela profesionalno ukvarjati. 

Njena zgodba, povezana s plesom, se je začela že zelo zgodaj. Plesati je začela v vrtcu, v osnovni šoli pa je začela trenirati ritmično gimnastiko, katere osnove so ji pomagale pri spretnosti pri ukvarjanju z ostalimi športnimi aktivnostmi. Plesala je tudi hip hop in jazz balet. 

Nato pa se je seznanila s plesom ob drogu. 

Ples ob drogu jo je takoj pritegnil 

Svetlolaska se je preizkusila v ogromno športnih disciplinah, od atletike do kickboxa, leta 2012 pa je na Youtubu zasledila posnetek plesalke, ki je plesala ob drogu.  

Pirčeva je bila nad videnim navdušena in takoj poiskala studio v Kranju, kjer je prvič poskusila plesati ob drogu. Trenirala je vsaj šestkrat tedensko, pet ur dnevno. »Ko padeš notri, kar pozabiš na čas in se izgubiš v plesu,« veselo pripomni Kranjčanka. 

Na vprašanje, kako se ples ob drogu razlikuje od drugih športnih aktivnosti, ki jih je preizkusila, pove: »Ta šport vključuje vse - ples, gimnastiko, jogo, moč, fleksibilnost in kreativnost. Našla sem skupek vsega, kar sem iskala pri športu.«

Če bi morala za opis plesa ob drogu izbrati tri besede, bi te bile: eleganca, moč in svoboda

»Tisti, ki želijo preizkusiti ples ob drogu, se morajo samo opogumiti. Višina in teža nista pomembni. Vsi smo začeli na začetku. Postopoma pridobivaš na moči, začneš z osnovami. Delaš na fleksibilnosti in se sploh ne zavedaš, da se se premikaš po nivojih,« je prepričana Kranjčanka. 

Od ljubezni do posla

Po dveh letih treniranja se je ljubezen do plesa ob drogu razvila v posel. Pirčeva je učila v plesni šoli v Kranju, kjer jo je obiskalo veliko žensk, predvsem zaradi uspešne promocije na Facebooku in Instagramu.

Zaradi velikega zanimanja se ji ni več zdelo smiselno delati za nekoga drugega in zato je ustvarila svoj plesni studio. Bila je med prvimi v Sloveniji, ki so se profesionalno začeli ukvarjati s plesom ob drogu, kar prizna, da ji je prišlo precej prav. 

»Ko smo s tem začeli, je to v Sloveniji obstajalo mogoče dve ali tri leta. Ni bilo priljubljeno, sploh v Kranju, ki je še vseeno dokaj majhno mesto. Imela sem srečo, da sem bila med prvimi, sem se pa tudi borila, da sem dokazala, da je tudi ples ob drogu šport.«

Stranke privablja s promocijo na Instagramu in Facebooku, trenutno pa uči približno 100 članic.

Trenira tudi moške in otroke

Stranke so različne starosti. Zadnji dve leti ima Pirčeva tudi skupino za otroke, v kateri so otroci, stari od šest do 12 let. Najstarejše stranke so stare okoli 50 let. Poleg starosti pa se stranke razlikujejo tudi po predhodnih izkušnjah. 

»Vse imamo, prihajajo ženske, ki že nekaj časa trenirajo ples ob drogu in želijo napredovati, na drugi strani pa imamo čisto začetne skupine, naravnost s kavča,« razlaga Pirčeva. 

Med njenimi strankami se najdejo takšne, ki so že trenirale ritmično gimnastiko in imajo rahlo prednost, ker so bolj fleksibilne. Tudi plezalkam je malo lažje, saj imajo moč. Vendar vsakomur nekaj manjka in je potrebna nadgradnja, zagotovi svetlolaska.

Na treningih vedno uporabljajo varnostne blazine. Stranke v studiu učijo vsak dan, od ponedeljka do petka, imajo po dva, tri, štiri treninge na dan. Dekleta lahko trenirajo enkrat ali dvakrat tedensko.

Pri njej je treniral tudi fant iz Ljubljane, ne verjame pa, da se bodo za ples ob drogu opogumili Kranjčani, saj gre za majhno mesto. 

Pot ni bila lahka

Številne ure, preživete ob drogu, so terjale svoj davek, saj je bila Pirčeva kar nekajkrat poškodovana - od nategov pa do padcev in zdrsov, pogosto so jo spremljale tudi modrice. Med drugim si je poškodovala vrat, na katerega mora zelo paziti še danes.  

»Ples ob drogu je na začetku bolj akrobatika kot ples. Ples pride šele kasneje, ampak v prvi vrsti se moraš najprej naučiti osnov, na primer obračanja na glavo, plezanja in drugih akrobatskih dejavnosti, potem pa to šele lahko kombiniraš s plesom,« poudari Maja. 

Med poletjem si privošči dva meseca premora, saj njeno telo potrebuje počitek. 

Seksualiziran šport

Ples ob drogu je še vedno seksualiziran, česar se svetlolaska zaveda.

»Na začetku, ko ljudje slišijo besedi drog in ples, vsi pomislijo na striptiz. Vendar se v zadnjih letih disciplina vse bolj razvija, ples ob drogu je pred nekaj leti postal tudi uradna športna disciplina. Zdaj pa čakamo, da nas še na olimpijske igre uvrstijo,« sklene. 

Starejše novice