Ljubljanainfo
Pet, 19.4.2024 14:00
V zadnjih dneh je v Ljubljani večkrat gorelo. Kaže, da so vsaj nekateri požari bili podtaknjeni.

Včeraj je ljubljanski župan Zoran Janković obsodil vandalizem, ki je te dni v Ljubljani v porastu.

Izpostavil je več primerov, med drugim tudi požige smetnjakov ter nastajajoči Športni center Ilirija, kjer je nekdo podtaknil požar in s tem povzročil za 300.000 evrov škode.

O požigih smetnjakov smo izvedeli tudi iz drugih virov, zato smo se za dodatna pojasnila obrnili na ljubljansko policijsko upravo.

Primere navajamo kronološko.

Požar na Iliriji (vir: Gasilsko društvo Ljubljana mesto)

V torek, nekaj po 1. uri so zagoreli smetnjaki v središču mesta. Zaenkrat še neznani storilec je zanetil požar na zabojnikih, ki se je nato razširil, tako da jih je v plamenih končalo 18. Zagoreli so še nadstrešek, luč javne razsvetljave in tam parkirano vozilo.

Včeraj, nekaj pred 3. uro je zagorelo na Iliriji v Tivoliju. Po prvih ugotovitvah kriminalistov je doslej še neznani storilec zanetil požar na gradbenem materialu ob objektu, ki se je nato razširil tudi na športni center.

Požigi v Šiški

Nato so nekaj po 2. uri na petih lokacijah v Šiški goreli še smetnjaki.

Kriminalistična preiskava v vseh primerih še vedno poteka, prav tako še vedno iščejo zaenkrat še neznanega storilca ali več njih. Ali so primeri med seboj povezani, je prav tako še predmet preiskave.

»Dejstvo je, da požar uniči večino sledov kaznivega dejanja, zato je preiskava tovrstnih kaznivih dejanj zahtevna in lahko traja dalj časa. Aktivnosti policije, zbiranje obvestil ter pridobivanje informacij, pregledi posnetkov nadzornih kamer,  kot tudi prisotnost policistov na terenu, so usmerjene k odkritju in prijetju storilca.  

Za uspešno preiskavo kaznivih dejanj poleg temeljitega dela potrebne tudi kvalitetne prve informacije s krajev kaznivih dejanj, pravočasno naznanjanje sumov in trezno ravnanje oškodovancev in drugih, ki naj do prihoda policistov, razen če je ogroženo življenje ali premoženje večje vrednosti, tudi ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. 

Vsak uničen dokaz slabša možnosti za hitro in uspešno preiskavo, posledično pa je tudi manj možnosti, da bi storilca povezali s krajem kaznivega dejanja.

Vse, ki imajo kakršnekoli informacije o morebitnih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj oziroma ob zaznavi takšnih dogodkov pozivamo, da o tem nemudoma obvestijo Policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na 080 1200,« so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Komentarji (1)

Pavel (ni preverjeno)

Neznani storilci zažigajo tudi cerkev Notre Dam staro borzo v Kobenhavnu in marsikatero drugo cerkev in zgodovinsko stavbo v Evropi a glej ga zlomka do zdaj ko ni bilo toliko Merklinih atomskih fizikov ni bilo požigov malo čudno a ne da a mi nestrpneži in ksenofobi v Evropi gradimo Džamije in kulturne centre povsod po Evropi!!!

Starejše novice