Vir: PGD Ljutomer
Ljubljanainfo
Sre, 9.3.2022 15:51
Požar v Razkrižju je v celoti uničil hišo znanega prekmurskega glasbenika, Jožeta Kontreca.

Na Razkrižju je v ponedeljek, 7. marca zagorelo v stanovanjskem objektu. Požar, ki je uničil stanovanjsko hišo v velikosti okoli 12 x 5 metrov, so pogasili gasilci PGD Razkrižje, Ljutomer, Stročja vas, Podgradje, Pristava in Globoka.

Pri požaru je nastalo za okoli 30.000 evrov škode.

Župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič je na družbenem omrežju Facebook objavil zapis, v katerem je povedal, da je lastnik hiše znan član glasbene skupina Langa, Jože Kontrec, ki se je skupaj s svojo partnerico pred slabim letom preselil na Razkrižje.

Župan je ob tem pozval vse, da pomagajo, saj sta lastnika ob tem ostala brez hiše in tudi brez vsega, kar je bilo v njej.

Njegov zapis objavljamo v celoti:

»Dragi ljudje, včeraj, 7. marca sem bil priča velikemu požaru, ko je stara stanovanjska hiša pogorela do tal in z njo vse, kar je bilo v njej. Hišo je odkupil in je še ni v celoti odplačal znani član glasbene skupina LANGA, Jože Kontrec, skupaj s svojo partnerico.

Pred slabim letom sta se preselila na Razkrižje. Začasno sta stanovala v stanovanjskem bloku na Šafarskem. Kakšnega pol leta sta si v okviru svojih možnosti počasi urejala staro hišo, ki nosi zgodovinsko številko Razkrižje 1. Hišo sta urejala v starinskem stilu, ohranila vse tisto, kar se je ohraniti dalo, uredila fasado, saj so na njej bili še vidni ostanki poškodb strelnega orožja iz 2. svetovne vojne.  

Poleg zunanjosti in strehe sta uredila en večji prostor kot muzej za Jožetovo zbirko starih glasbenih instrumentov. Zamenjala sta lesena tla in strope, namestila polkna na okna, uredila spalnico, kopalnico in kuhinjo., uredila  tudi priključek ne elektriko in vodovod. Vse to sem z veseljem spremljal, saj je Jože prevzel vodenje tamburaške skupine, ki je pri njem v enem od prostorov imela nekaj vaj.

1. marca letos je hiša bila urejena tako daleč, da sta se vanjo s partnerico vselila in se veselila življenja na term mirnem kotičku, na vznožju Razkriškega brega, pod domačijo Kunčič, od koder seže prekrasen razgled po celotno pomursko pokrajino. 

A v hipu sta ostala brez vsega, kar sta z muko vložila, predvsem pa veliko osebnega dela, tudi dela prijateljev in nekaterih domačinov.  Kljub temu, da se je 6 okoliških gasilskih društev na moč trudilo je škoda velika. Poleg zgradbe so zgoreli vsi izloženi instrumenti. Po prvih ocenah bi vzrok požara naj bila električna instalacija

V trenutku tega prispevka, smo mu našli začasno bivališče. Ker si sam v kratkem času hiše ne bo mogel spraviti v prejšnje stanje, mu bomo dobri ljudje priskočili na pomoč.

Trenutno potekajo ocene o tem, ali se hiša sploh da popraviti. Ko bo to znano bom s pomočjo humanitarnih organizacij, tistimi, ki se bodo mojemu pozivu odzvale, sprožil humanitarno akcijo zbiranje prostovoljnih prispevkov, bodisi v delu, bodisi v denarju, morda dobimo kakšnega od mojstrov za gradbena dela.  Vas dobri ljudje pa že sedaj prosim za pomoč.

Naj dodam k temu, da so se prav danes, ob dnevu žena v naš vinorodni Šprinc priselili prvi begunci  iz Ukrajine, dve ženski s tremi otroki od 1 do 5 let. Tudi tu sem v okviru svojih moči sodeloval in sem hvaležen dobrim ljudem, ki so namenili svojo vinogradniško hišico za bivanje. A vseeno je lažje, če se čuti solidarnost ljudi, da pomagamo drug drugemu, ko se znajdemo v nesreči.«

Ob tem je Ivanušič dodal še, da je vesel, ker ga je takoj po objavi prispevka poklicala predstavnica župnijske Karitas Razkrižje in mu povedala, da so se že povezali tudi s Karitas Ljutomer, oboji so namreč pripravljeni pomagati.

Prekmurski pevec očitno nima sreče z ognjem

Spomnimo. Leta 2016, med prvomajskimi kresovanji, na zadnji dan aprila, ob 21.24, je zagorelo v Gregoričevi ulici v Beltincih – v hiši Jožeta Kontreca in to, ko nikogar ni bilo doma.

Gasilci iz PGD Beltinci in PGD Ižakovci, ki so bili zaradi prazničnih kresov v pripravljenosti, so hitro pogasili gorečo sobo in podstrešje ter tako omilili škodo.

Zgodba se je ponovila naslednje leto, ko je 29. aprila zagorelo pri Kontrecu.

Ob 15.56 je bila Uprava za zaščito in reševanje obveščena, da je zagorelo v priročnem skladišču stanovanjske hiše v Gregorčičevi ulici v Beltincih, torej v pevčevi hiši. Gasilci PGD Beltinci in PGD Ižakovci so ogenj pogasili in prezračili prostor, tako da po prvih podatkih ni nastala večja škoda.

Hiša ni bila zavarovana, sredstev za celovito obnovo nimajo

Za odziv smo se obrnili tudi na družino Kontrec, ki so za Sobotainfo povedali, da v času požara ni bilo doma nikogar, bili so namreč na nastopu. Nastalo je za 30.000 evrov škode, zgorelo je vse, ni pa bilo nič zavarovano, ker je, kot je zapisal župan Ivanušič, Kontrec hišo odkupil, a je še ni v celoti odplačal.

»Ko bo odplačal zadnji obrok se vknjiži njegova lastninska pravica. Prodajalec pa verjetno te, prej zapuščene hiše, ni imel zavarovane,« je še zapisal Ivanušič.

Kot pravijo domači, bodo skušali obnoviti hišo, ampak nimajo toliko sredstev, zato je vsaka pomoč dobrodošla. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice