Foto: Bobo
zalastritof
Tor, 30.11.2021 10:54
Danes ponoči je zagorelo skladišče na Plemljevi ulici v Ljubljani.

Ljubljanski policisti so bili nekaj po 4. uri zjutraj obveščeni o požaru večjega skladišča oziroma gospodarskega prostora na Plemljevi ulici v Vižmarjah v Ljubljani. 

Šlo je za obsežen požar, dim pa se je razširil na širše območje.

Požar se je s palet, naloženih ob objektu, razširil v notranjost objekta, v katerem ima skladišča več podjetij, med njimi trgovsko podjetje z gumami, poroča Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Po prvih podatkih v objektu ni bilo oseb. Glavnina gorečih površin je pogašena, so ljubljanski gasilci sporočili na Facebooku.

V zraku zaznali povečano količino trdih delcev

Aktivirali so državni ekološki laboratorij, ki na mestu dogodka meri vplive na okolje. Zaznali so povečanje trdih delcev v zraku, kot produkta gorenja, drugih strupenih snovi zaenkrat niso izmerili, je Gasilska brigada Ljubljana zapisala na Facebook profilu.

Nekaj po 6. uri je ogenj zajel že dve tretjini objekta. Okoli 8. ure je bil uničen skoraj ves objekt. Gasilci gasijo manjši del objekta, ostalo je že zgorelo. 

Gašenje izvaja 158 gasilcev s 35 vozili, poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Vzrok požara zaenkrat še ni znan.

Gašenje bo še trajalo

Za gašenje gasilci uporablja tudi penilo. »Nekatera žarišča so težje dostopna, zato bo gašenje potekalo še kar nekaj časa,« so sporočili ljubljanski gasilci.

V teku je koordinacija sanacije pogorišča, predvidoma se bo izvajala s pomočjo gradbene mehanizacije, so še zapisali.

Ne zadržujte se v bližini požara

Policisti okoliške prebivalce naprošajo, naj ostanejo v zaprtih stanovanjih in naj ne odpirajo oken.

»Vse prosimo, da ne ovirajo dela intervencijskih služb in naj se po nepotrebnem ne zadržujejo v bližini požara,« so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Meritve ozračja se ažurno izvajajo, v neposredni bližini požara je še vedno zaznana le povečana prisotnost trdih delcev oziroma saj v ozračju. Drugih strupenih snovi meritve niso pokazale, so izpostavili ljubljanski gasilci.

Promet oviran tudi na gorenjski avtocesti

V okolici je zmanjšana vidljivost, zato bodite previdni. Na gorenjski avtocesti in okoliških ulicah je promet oviran, pred izvozom Brod nastajajo zastoji. Policisti voznike pozivajo, naj prilagodijo hitrost vožnje.

Zaradi požara je bil zjutraj ustavljen železniški promet na povezavi proti Gorenjski.

Okoli 9. ure so železniški promet sprostili, a je otežen, zaradi velikega števila ljudi ob železniški progi, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ob tem pripravili priporočila za prebivalce:

  • Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.
  • Če ste bili izpostavljeni snovem, ki so nastajale pri požaru, odstranite prah in onesnaženo obleko ter jo shranite v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo operite z milom in velikimi količinami vode. Obrišite se in ponovno izperite.
  • Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognemo, dokler ta območja niso očiščena.
  • Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom.
  • Uporaba pitne vode - upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oziroma Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.
  • Priporočamo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.
  • Če je mogoče, preprečite raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (na primer menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).

Požar je pogašen

Ob 14.20 so gasilci sporočili, da je glavnina objekta pogašena. Potekale so aktivnosti zmanjševanja in prelokacije napadalnih linij, da so lahko dalje učinkovito gasili posamična žarišča. Posledično so tudi zmanjšali število gasilcev na lokaciji.

15.30 je bil požar je po večini pogašen, tako da je večina enot zapustila mesto intervencije. Na lokaciji je ostalo še šest enot, ki so izvajale nadzor požarišča.

Na intervenciji je sodelovalo skupaj prek 220 gasilcev iz 24 enot.

Koordinacijo je izvajala Enota za podporo vodenju, prav tako je sodelovala enota za logistiko. Aktiviran je bil celoten štab javne gasilske službe Ljubljana in predstavniki Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri Mestni občini Ljubljana.

Starejše novice