Foto: Bobo
Nika Vajnhandl
Pet, 26.11.2021 14:57
Pojavile so se lažne informacije. Tuji mediji poročajo, da naj bi glavna medicinska sestra osrednje ljubljanske bolnišnice poskrbela za škandal, o katerem naj bi »danes govorila vsa Slovenija«.

Na spletni strani Seemorerocks so 23. novembra objavili prispevek o »cepilnem škandalu v Sloveniji«. Pišejo, da naj bi pred novinarje in kamere stopila glavna medicinska sestra UKC Ljubljana in pokazala stekleničke cepiva z oznakami: 1 - placebo, 2 - cepivo in 3 - smrtna doza.

Avtor prispevka se sklicuje na naslednji videoposnetek:
 

»Gospa v omenjenem videoposnetku ni glavna medicinska sestra Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana,« za Ljubljanainfo odgovarjajo iz bolnišnice.

To pa ni Zdenka Mrak …

V prispevku medicinsko sestro označujejo za žvižgačico. Sprva naj bi nadzirala cepljenje v Univerzitetnem kliničnem centeru Ljubljana in nato dala odpoved. 

Gospa v omenjenem video posnetku ni zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in po podatkih, ki nam jih je posredoval Univerzitetni klinični center Ljubljana, tudi nikoli ni bila.

Lažne informacije se širijo hitro 

Spletna stran je bila, po poročanju 24 ur, leta 2016 registrirana na Islandiji, lastnik strežnika pa je registriran v srednjeameriški državi Belize. 

Poročajo tudi, da je informacija je zakrožila po družbenem omrežju VKontakte, ruskem ekvivalentu omrežja Facebook, in sicer predvsem na profilih nasprotnikov cepljenja, katerih objave so bile že večkrat znanstveno ovržene. Razširila pa se je tudi v ameriške »alternativne medije«.

Iz ljubljanske bolnišnice za Ljubljanainfo povedo, da že zadnjih nekaj dni odgovarjajo na vprašanja iz tujine o tem »incidentu«.

»To zgodbo in vse njene različice zanikamo,« so jasni glede tega, da se tovrstni dogodek v njihovi ustanovi ni zgodil.

Vodstvo UKC podpira cepljenje

»Tako Univerzitetni klinični center, kot njegovo vodstvo – vključno z dejansko glavno medicinsko sestro Zdenko Mrak – odločno podpira cepljenje, kot najučinkovitejši način preprečevanja nadaljnjega širjenja covid okužb,« še poudarjajo za Ljubljanainfo.

Starejše novice