Ljubljanainfo
Tor, 8.6.2021 10:58
Osumljeni so v navedenem času upravljali s skupno 22 gospodarskimi družbami, pri čemer zavestno in z izključnim namenom koristoljubja niso ravnali po določilih delovnopravne zakonodaje, ugotavljajo celjski kriminalisti.

Celjski kriminalisti so konec maja letos zaključili obsežno in dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev.

V preiskavi so ugotovili, da so trije osumljeni slovenski državljani z dlje časa trajajočim in ponavljajočim sistematičnim izvajanjem navedenega kaznivega dejanja v času od leta 2011 do leta 2019 423 delavcev zaposlenih v gradbeniškem sektorju z neplačili zakonsko predpisanih prispevkov oškodovali za najmanj 2,1 milijona evrov.

Delodajalci so oškodovane delavce, večinoma tujce iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije, zaposlovali in po določenem času prezaposlovali v vedno nove družbe, s katerimi so formalno upravljali tako imenovani slamnati direktorji, ki s poslovanjem teh niso imeli stika.

Tako so osumljeni v navedenem času upravljali s skupno 22 gospodarskimi družbami, pri čemer zavestno in z izključnim namenom koristoljubja niso ravnali po določilih delovnopravne zakonodaje ter zaposlenim delavcem niso izplačevali plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine in odpravnin, ugotavljajo kriminalisti.

Osumljene odgovorne osebe so celjski kriminalisti kazensko ovadili zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj - kršitev temeljnih pravic delavcev.

Starejše novice