Fotografija je simbolična. (Foto: Bobo)
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 15.12.2021 10:28
Kriminalisti so včeraj opravili hišne preiskave, osumljenih pa je več fizičnih oseb in državnih uslužbencev.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj opravili hišne preiskave. Pomagali so jim kriminalisti Policijske uprave Celje

Hišne preiskave so opravili v zasebnih in poslovnih prostorih, zasegli so elektronske podatke in predmete na dvanajstih lokacijah na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. 

Osumljenih sedem oseb 

Kaznivih dejanj je osumljenih sedem fizičnih oseb, nikomur pa ni odvzeta prostost. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 48 preiskovalcev in kriminalistov. 

Preiskovalci obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri vodenju javnega naročila zoper štiri uslužbence državnega organa s sedežem v Ljubljani in odgovorno osebo gospodarske družbe z območja Ljubljane. 

V postopku javnega naročila je bila gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila, s čimer ji je bila pridobljena nepremoženjska korist v obliki posla za nabavo materiala (medicinskega pripomočka).

Sum tudi zoper tri uslužbence državnega organa

Preiskovalci nadalje obravnavajo sum kaznivega dejanja Oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda, ki je bilo storjeno, ker pogodba ni bila prekinjena zaradi neustrezne dobave materiala (medicinskega pripomočka) s strani gospodarske družbe.

Ocenjena protipravna korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, znaša približno 1,2 milijona evrov

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev pa je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let in denarna kazen. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice