Ljubljanainfo
Pon, 16.10.2023 07:08
Strelski napadi postajajo po svetu že vsakdanja stalnica, a je nedavni incident s streljanjem na Ptuju opozoril na problematiko strelnega orožja tudi pri nas. Tako smo preverili, koliko strelnega orožja je v Sloveniji in zakaj ga lastniki uporabljajo.

Strelski napadi so postali žalostna realnost sodobnega sveta, ki ne prizanaša niti Evropi. V zadnjem času smo bili priča več krvavim incidentom, ki so pretresli javnost in odprli vprašanja o varnosti, zakonodaji in razširjenosti orožja.

Potrebno je omeniti tudi nedavni incident na Ptuju, kjer je 56-letnik sam poklical policijo, da bi naznanil svoje namere o uporabi strelnega orožja. Streljanje na policiste, ki je sledilo, je pretreslo lokalno skupnost ter postavilo vprašanja o dostopnosti in uporabi orožja v državi.

Strelna orožja so v Sloveniji predmet stroge regulacije in je njegova uporaba strogo nadzorovana, vendar pa je nedavni dogodek na Ptuju opozorilo, da je treba še naprej sprejemati ukrepe za preprečevanje morebitnih podobnih dogodkov tudi v Sloveniji.

Tako se pojavlja vprašanje, koliko strelnega orožja je v Sloveniji, zakaj ga lastniki uporablfjajo in kako nanj vpliva črni trg.

Število kosov orožja v Sloveniji iz leta v leto narašča

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo v prejšnjem letu v Sloveniji registriranih 155.853 kosov. To število vključuje različne vrste orožja, od lovskega do športnega in samoobrambnega orožja. 

To število pa glede na podatke ministrstva iz leta v leto narašča. Tako, če je bilo še leta 2015 v državi nekaj manj kot 128 tisoč kosov orožja, je že leta 2019 naraslo na 141 tisoč, kot že omenjeno pa smo lani zabeležili skoraj 156 tisoč kosov orožja.

Eksponentno narašča tudi število lastnikov orožja. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve si je lani orožje lastilo skoraj 45 tisoč fizičnih oseb, leto pred tem 43.490 oseb, leta 2015 pa je bilo takšnih posameznikov 39.600.

Večina orožja v Sloveniji se uporablja za lov, športno streljanje in samoobrambo. Lovci predstavljajo največjo skupino orožnih lastnikov v Sloveniji, saj imajo približno tri četrtine registriranega orožja. Poleg tega je športno streljanje priljubljena aktivnost v Sloveniji, ki jo opravljajo tudi tekmovalci na mednarodni ravni.

Nelegalnega orožja v Sloveniji relativno malo

Na orožje in njegovo število vpliva tudi črni trg. Čeprav je število nelegalnega orožja v Sloveniji relativno majhno, je to lahko posledica tega, da je orožje iz drugih držav lažje dostopno. Policija je sicer v zadnjih šestih letih zasegla 3641 kosov različnih vrst orožja.

Lani so policisti zasegli 271 kosov orožja, od tega je bilo največ, in sicer 281 kosov, hladnega orožja. Sledile so pištole (69 kosov), lovsko orožje (32 kosov), zračno orožje (22 kosov) in puške (21 kosov).

Črni trg lahko prispeva k povečanju kriminalnih dejanj in terorizma, saj se orožje uporablja za storitev teh kaznivih dejanj. 

Količino nezakonitega orožja v Sloveniji je nemogoče oceniti, vendar policija namenja veliko pozornost problematiki nezakonitega orožja in odkrivanju njegovega vnosa v Slovenijo. Na celotnem območju države izvajajo nadzore v cestnem, železniškem in letalskem prometu in varnostne akcije z namenom odkrivanja nezakonitega orožja.

Pomemben del nabave nelegalnega orožja pa je tudi t. i. temni splet. Ob tem pa policija opozarja, da so cene na črnem trgu višje od uradnih in zelo spremenljive, odvisne od ponudbe in povpraševanja. Cena posameznega kosa nezakonitega orožja pa od izvorne ciljne države lahko naraste tudi do desetkrat.

V Slovenijo največ orožja prihaja z območja Zahodnega Balkana, manjši del pa je odtujen pooblaščenim prodajalcem predvsem v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Pomemben del izhaja iz tatvin, ko storilci orožje odtujijo fizičnim osebam, ki imajo ustrezna dovoljenja za posest takšnega orožja.

Največ orožja v Ameriki, kje je Slovenija?

Število kosov strelnega orožja na prebivalca se razlikuje po državah. Po podatkih iz leta 2017, ko je bila izvedena ena največjih raziskav glede ocenjenega števila civilnega orožja na prebivalca po državah, imajo največ kosov orožja na prebivalca Združene države Amerike, in sicer približno 120 kosov na 100 prebivalcev.

Sledijo ji države, kot so Falklandski otoki (62 kosov na 100 prebivalcev), Jemen (52 kosov na 100 prebivalcev), Nova Kaledonija (42 kosov na 100 prebivalcev) in Srbija (39 kosov na 100 prebivalcev). 

Na drugi strani pa so države, kjer je število orožja na prebivalca zelo nizko, kot so Tajvan, Indonezija, Vatikan, Singapur in Japonska, ki imajo manj kot en kos orožja na 100 prebivalcev.

Glede na podatke o številu kosov orožja na prebivalca je Slovenija na lestvici v zgornji polovici. Po podatkih iz leta 2017 ima Slovenija približno 15 kosov orožja na 100 prebivalcev, kar nas uvršča pod Surinam in Gvajano ter nad Namibijo, TajskoAvstralijo ter Italijo.

Komentarji (1)

Bojan (ni preverjeno)

Pri nas ni čisto nobene panike glede orožja, pa ga ima polovico občanov RS.Policisti,vojaki,lovci,itd, ter na črno , katerega skrbno varujemo in negujemo.Slovenski narod tudi ni podvržen nasilju s strelnim orožjem.Tako, da ni panike.

Starejše novice