Foto: Bralka
Ljubljanainfo
Čet, 12.10.2023 07:00
Za seboj puščajo smeti, steklenice in druge odpadke, kaznovani pa niso.

Bralka nas je opozorila na smeti, ki so njo, druge starše in otroke v nedeljo pričakali na igrišču Osnovne šole Vrhovci.

»Nikakor se mi ne zdi sprejemljivo, da igrišča postajajo prizorišče pijanskih orgij in ni prav, da zasmetovalci nekaznovano puščajo za sabo gore smeti in steklenic,« zapisala.

Spomnimo. Igrišče so celovito prenovili v lanskem letu. Še prej so starši začeli s pobudo za ureditev šolskega igrišča, ki je, kot piše v spletni peticiji, potrebovalo osvežitev.

Obrnili smo se na šolo, da bi preverili, ali gre za enkraten primer ali ponavljajočo se problematiko.

Tako za šolo kot tudi za krajane

Ravnateljica Marjanca Vampelj je uvodoma poudarila, da so zelo ponosni »na prenovljeno, sodobno igrišče, ki je namenjeno tako izvajanju vzgojno-izobraževalnega procesa šole kot krajanom za rekreativno dejavnost in medsebojno druženje«.

Zanimalo nas je, kako je igrišče zavarovano in ali ima »obratovalni čas«.

»Igrišče je ograjeno in se nanj pride preko vrtečih vrat, ki niso zaklenjena. Tako je odprto dan in noč. Na igrišču se druži tako mlajša kot starejša populacija. Med delovniki je kontrola nad igriščem zagotovljena s strani šole od 6. ure do 22. ure,« je za Ljubljanainfo povedala ravnateljica.

Šola med tednom vsako jutro igrišče pregleda in ga očisti smeti.

»Smeti in neprimernih odpadkov je tekom vikenda neprimerno več kot čez teden. Prav tako šola poskrbi za popravilo morebitnih poškodb.«

Kdo pušča smeti, težko sodijo, doda Vampelj.

»O tej problematiki smo se pogovarjali tudi na seji sveta staršev. S strani šole so bili nagovorjeni, da v primeru videnja neprimernega vedenja oziroma ravnanja obiskovalcev igrišča nemudoma obvestijo policijo. Sama šola je tudi zaprosila Policijo Vič, da opravi več obhodov okoli šole,« je še dodala.

Nova normalnost

Za konec so na mestu pronicljive besede bralke, ki nas je seznanila s situacijo: bomo vsi skupaj to sprejeli »kot še en obraz nove normalnosti« in učili otroke, »da je v tej družbi popolnoma sprejemljivo, da se pušča smeti za sabo in se uničuje skupne prostore«?

Komentarji (6)

JOHN RAMBO (ni preverjeno)

Sončke je treba zaščititi in jih oviti z vato. Za njimi naj čistijo čistilke, ki sicer imajo višjo izobrazbo, kot ti smrkavci, in to ob porazni plači za tako delo, ki je v takem primeru silno nečastno.

Bb (ni preverjeno)

Samo ne namestiti kake kamere. To bi bil pa že prevelik poseg v zasebnost malih velikih vatarjev.
Je bolje porabiti denar za popravila in čiščenje za njimi.

Magda (ni preverjeno)

Sami naj čistijo smeti, edino tako dojamejo, da se za sabo pospravi, to jebivetrsko obnašanje do narave in okolice v kateri živimo, je resnično nesprejemljivo.

Lo (ni preverjeno)

Rečte panični ženski, da to njeni sončki puščajo zunaj. Kdo pa še pije S budget energijski sok. Flaše vode so pa zato, ker so sončki žejni ko se ga nakadijo s travo. To je stvar šole, ne občine.

Mm (ni preverjeno)

Kje je pa kej o orgijah?

Špela Kapus (ni preverjeno)

Najprej so starši jamrali, da otroci ne smejo imeti čistilnih akcij, da ne bodo pobirali smeti za drugimi - ne vsi. In sedaj starši jamrajo, da otroci puščajo smeti- ne vsi. In tako šola kot starši so odgovorni, da otroke izobrazijo in naučijo vzgojnih navad. Tako da, vse se da, če se hoče. Je pa treba take navade privzgajati in uspeh ne pride čez noč. Z razliko od smetenja- marsikatera smet se odvrže prav tedaj. Včasih so učitelji telovadbe potem poslali otroke za ogrevanje pobrat smeti- nič hudega ni bilo to. Problem je, če je vmes steklo ali kaj nevarnejšega, potem naj delo prevzame odrasla oseba. In tudi kakšna vzgojna kazen ne bi bila odveč: nepridiprave najbolj udari po betici kakšna denarna kazen, ki naj bo takšna, da si mladina, ki redno svinja, pač priboljškov ne bo mogla več privoščiti. Sicer pa upam, da je smetnjakov na igrišču dovolj.

Starejše novice