Vir: Policijska uprava Koper
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 29.9.2022 11:20
Poslanih je bilo več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov, tudi na območje Slovenije.

Koprski policisti so sporočili, da je poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja v sodelovanju z Europolom in slovensko policijo pretekli četrtek, 22. septembra, izvajalo zaključno akcijo obsežne preiskave nezakonitega odlaganja in pošiljanja odpadkov v Slovenijo, na Hrvaško in Madžarsko.

Operacijo s psevdonimom 'Tower trash' je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Hkrati je bilo opravljenih 24 hišnih preiskav, pri osumljencih in pri 12 podjetjih, za katera se sumi, da so v verigi preskrbe z odpadki delovala na različne načine - nezakonita proizvodnja, obdelava in transport. Vpletena sta bila tudi dva osumljena državljana Slovenije in podjetja s sedežem v Sloveniji.

Preiskava je potekala leta 2019 in 2020, omogočila pa je identifikacijo in zaustavitev nezakonite dejavnosti. 

Kako je delovala kriminalna združba?

Kriminalna združba je upravljala podjetja za predelavo odpadkov in jih skladiščila v industrijske hale v Italiji, po tem pa nezakonito v večjih količinah pošiljala v Slovenijo, na Hrvaško in Madžarsko. Pri pošiljanju odpadkov so uporabljali ponarejeno dokumentacijo. 

Kriminalna združba je pošiljala in obdelovala komunalne odpadke in posebne odpadke, sestavljene iz nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže. Odpadki so prihajali iz različnih regij Italije, bili so skladiščeni in nato zapuščeni v industrijskih skladiščih, zaseženih med preiskavami v občinah Borgo Veneto, Remanzacco in Monfalcone.

Vir: Policijska uprava Koper

Odpadke odvrgli tudi na območju Divače

Odpadke  so  tudi v več pošiljkah prepeljali in odvrgli v naravi na območju Divače. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v skupni preiskavi  z  varnostnimi organi Italije v primeru odlaganja odpadkov v Divači kazensko ovadili dve fizični osebi (državljana Italije in Slovenije) in dve pravni osebi z območja Kopra.

V skupni  preiskavi je bilo dokazanih več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov. Preiskava je omogočila tudi količinsko opredelitev, da je bilo nezakonito odloženih približno 1700 ton odpadkov, s čimer si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist več kot 400.000 evrov.

Slovenska policija je pri preiskovanju navedenih primerov aktivno sodelovala z italijanskimi varnostnimi organi, so še sporočili s Policijske uprave Koper.

Pošiljke niso vsebovale nevarnih odpadkov

»Dobro medsebojno sodelovanje med policijami je ključni element za izvedbo uspešnih preiskav ekološke kriminalitete, ki jih izvršujejo kriminalne skupin in delujejo na ozemlju več držav,« so po poročanju Slovenske tiskovne agencije sklenili na koprski policiji.

Na območju Policijske uprave Koper so obravnavali štiri večje pošiljke odpadkov s skupno maso približno 80 ton, je po poročanju agencije povedal kriminalist Andrej Rupnik v izjavi za javnost na koprski policijski postaji.

V sodelovanju z inšpektoratom za okolje so policisti ugotovili, da niso vsebovale nevarnih odpadkov. Pošiljke so bile opremljene s ponarejenimi listinami, v katerih so bili kot naročniki navedeni neobstoječi gospodarski subjekti tako v Sloveniji kot v tujini. Tri pošiljke so bile že odložene v naravnem okolju, eno pa so policisti zaustavili in zasegli. Vse odpadke so vrnili v Italijo, je pojasnil po poročanju Slovenske tiskovne agencije

Osumljenca sta odgovorni osebi v dveh podjetjih s sedežem na območju koprske policijske uprave. Podjetji sta po Rupnikovih besedah registrirani za več dejavnosti, med drugim za transport, ne pa tudi za ravnanje z odpadki. Policisti so ju lani ovadili zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika. Za osnovno obliko kaznivega dejanja je zagrožena kazen pet let zapora.

Na območju koprske policijske uprave povprečno obravnavajo približno deset podobnih primerov na leto, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije še povedal Rupnik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice