Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 28.9.2023 08:40
Policijska uprava Ljubljana poroča o dogajanju v preteklih štiriindvajsetih urah.

V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 557 klicev, 177 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 45 nanašalo na kriminaliteto, 40 na javni red in mir ter 66 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 12 tatvin, štiri vlome (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in primer poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v primeru nasilja v družini, kjer so kršitelju izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Pri prometni varnosti so obravnavali 21 prometnih nesreč z materialno škodo in štiri nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli tudi vozili. 

Glede javnega reda in miru so intervenirali desetkrat na javnem kraju in petkrat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so še posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.  

Vlom v stanovanjsko hišo in poslovne prostore

Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar in nakit. Lastnika je pri tem oškodoval za več tisoč evrov.

V Kočevju je neznani storilec vlomil v poslovne prostore in odtujil denar. Povzročil je za okoli 800 evrov materialne škode.

Neznani storilci na območju Kamnika in Zagorja skušali zamotiti starejše osebe

Policisti so bili včeraj obveščeni še o dveh dogodkih, enem na območju Kamnika in drugem na območju Zagorja. V obeh primerih je neznanec, ki je nosil kirurško masko prišel do hiš starejših oseb.

S pogovorom in izgovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev je skušal zamotiti starejša občana, ki pa sta v obeh primerih prepoznala sumljive okoliščine in ga nista pustila v hišo ali se od nje oddaljila.

Po do sedaj zbranih obvestilih do kaznivih dejanj ni prišlo oziroma ni bilo nič odtujenega, po vsej verjetnosti zgolj zaradi prisebnega ravnanja potencialnih oškodovancev, ki se nista pustila pretentati.

V obeh primerih se je neznanec pripeljal z vozilom bele barve, na območju Zagorja v družbi še z eno osebo. Policisti glede okoliščin nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policija opozarja: Vse več je drznih tatvin v stanovanjskih hišah

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo, so izpostavili na Policijski upravi Ljubljana.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo, so še poudarili ljubljanski policisti.

Starejše novice