Ljubljanainfo
Sre, 7.9.2022 12:10
Uporabniki Facebooka so znova razkrili vso grozljivo drobovje tega družbenega omrežja. Po brutalnem napadu na 20-letnico na udaru povsem nedolžni mladeniči.

Kmalu po poskusu umora v mariborskem parku je zaokrožilo ime krutega storilca. Luka Gašparič. Nad 20-letnico se je brutalno znesel 22-letnik, ki je bil po poročanju Slovenskih novic nekoč brihten dijak II. gimnazije Maribor in celo absolutni zmagovalec v pomnjenju števil.

V petnajstih minutah si je zapomnil kar 406-mestno naključno število, a neuspeh v prvem letniku študija naj bi ga povsem spremenil. Po krvavem zločinu je preiskovalni sodnik zoper njega odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti.

Zdaj so na družbenih omrežjih tarča napadov tudi njegovi soimenjaki.

Opozorila na Facebooku: Nisem on!

Na družbenih omrežjih so v zadnjih dneh zaokrožile javne objave soimenjakov, ki opozarjajo, da niso storilci krutega zločina. 

»Sporočam vam, da sem star 18 let in da s kriminalnim dogodkom v Mestnem parku Maribor NISEM POVEZAN. Lepo prosim delite,« je na družbenem omrežju prvi pozval 18-letni L. G.

Kmalu za tem se je oglasil še en L. G., in to s precej daljšim zapisom, v katerem je opozoril, da je od nedelje naprej na družbenem omrežju Facebook dobil več kot 60 prošenj za prijateljstvo.

Njegov zgovorni zapis objavljamo v celoti.

»Draga FB javnost, od nedelje dalje sem dobil 60+ prošenj za prijateljstvo s strani meni popolnoma neznanih ljudi različnih starosti, spolnih in rasnih pripadnosti. V ponedeljek sem dobil tudi anonimen, nesledljiv klic.

Morda razmislim o kaki tožbi in sicer, blatenje dobrega imena in časti. Ljudje bi brez kakršnega koli pomisleka napadali in razdajali osebne informacije ter slikovna gradiva zgolj, da bi bili prvi, ki so tistemu Luki G. dali obraz in podobo, pa če je to prava oseba ali ne. Temu se drugače s tujko reče doxing in je kriminalno dejanje.

Kaj se dogaja, bo moral še kdo nedolžen nastradati, da bodo internetni vitezi pravice in samooklicani watchdogi dobili občutek zadoščenja!? 

Vedno sem mislil, da je doxing nekaj, kar se dogaja izključno zahodno od Berlina, ampak očitno se je začelo brez pomisleka udrihati tudi pri nas, še najmanj pa sem si mislil, da bom kdaj sam žrtev načrtnega kopanja za osebnimi podatki in slikovnim materialom. 

Brave new world, ni kaj.

Za vsakega, ki mu je moj zapis predolg ali pa ga je prebral in ga ne želi razumeti v svoji celovitosti, kratko in jasno ...

Nisem tisti Luka G.

In še, na svetu lahko obstajata dve ali več oseb, ki si delijo bodisi enako, bodisi izjemno podobno ime in priimek. To je dejstvo, s katerim v družbi živimo in dejstvo, ki ga je v takšnih situacijah treba skrajno natančno upoštevati za dobro delovanje širše in ožje družbe katere del smo vsak dan.

Hvala in vse dobro vam želim.«

Grozljivka v mariborskem parku

V napadu je 20-letnici odrezal palec in jo poškodoval do neprepoznavnosti. Porezal naj bi jo tudi po ušesu, jo večkrat zabodel v predel trebuha in ji iznakazil obraz. Obležala je v mlaki krvi.

Storilec se je na zločin dobro pripravil, je še razkril Večer, saj je na srečanje z žrtvijo prišel oborožen s kuhinjsko sekiro in nožem, pred napadom pa si je nadel tudi rokavice.

Zločin se je zgodil nedaleč od sedeža Policijske uprave Maribor, policisti so posebej hudo poškodovano 20-letnico našli med rednim delom in ji nudili prvo pomoč. 

Policisti so storilca prijeli, ko se je na kraj zločina vrnil po nahrbtnik

Napadel jo je zaradi ljubosumja

Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, je razkril, da je 22-letni moški želel 20-letnico v Mestnem parku umoriti, kar mu ni uspelo, ker sta med njegovim napadom na oškodovanko na kraj zločina prišla policista.

Isti čas sta zaradi vpitja 20-letnice v neposredno bližino kraja zločina prišla tudi mlajši moški in ženska, ki sta policista opozorila na dogajanje. Policista sta v neposredni bližini Akvarija - terarija Maribor na tleh opazila poškodovano žensko.

Takoj sta zaprosila za reševalno vozilo in 20-letnico skušala ohranjati pri zavesti. Pri izvedbi prvih nujnih ukrepov in pri ogledu kraja dejanja so policisti izsledili 22-letnika, mu odvzeli prostost in zoper njega odredili pridržanje. 

Napadeno dekle so prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je po kirurškem posegu še vedno v smrtni nevarnosti.

Po do sedaj zbranih informacijah policistov sta se osumljenec in žrtev poznala, vendar nista bila par. Pri ugotavljanju motiva so policisti ugotovili, da je osumljeni dejanje storil zaradi ljubosumja.

Preiskujejo pa, ali je bilo srečanje dogovorjeno ali pa jo je 22-letnik pričakal v zasedi.

Pred tem 22-letnik izvedel vlom

Je pa Meglič tudi potrdil, da je za 22-letnika tudi utemeljen sum storitve kaznivega dejanja s področja premoženjske kriminalitete na območju Policijske postaje Šentilj, in sicer pred že omenjenim kaznivim dejanjem.

Natančneje gre za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari in dejanje velike tatvine, natančneje vloma, pri čemer gre za vlom v nepremičnino mame napadenega dekleta

V tem primeru pa policisti še zbirajo obvestila, pri čemer pa Meglič poudarja, da moškega policisti pred tem še niso obravnavali zaradi nasilja.

Za kaznivo dejanje umora je po določilih predpisana kazen najmanj 15 let zapora, pri čemer pa se lahko storilec podobno kaznuje tudi za poskus umora.

Starejše novice