Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 14.12.2021 13:04
V Sloveniji so potrdili okužbo z novo različico koronavirusa omikron. Bomo zaradi tega kmalu deležni dodatnih ukrepov? Minister za zdravje napoveduje, da svetovalna skupina zasedala v najkrajšem možnem času.

Slovenija se je danes uvrstila na seznam držav, v katerih so potrdili primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron.

Na vprašanje, ali se zaradi potrditve omikrona v Sloveniji morda obetajo dodatni ukrepi oziroma omejitve, je minister za zdravje Janez Poklukar dejal, da verjame, da bo v najkrajšem možnem času ponovno zasedala svetovalna skupina, pa tudi epidemiološka stroka, ki bodo povedali, ali so potrebni dodatni ukrepi.

»Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val. Ne moremo niti mimo dejstva, da zagon izgublja padanje dnevnih okužb. Ključno je zato striktno izvajanje vseh ukrepov, najboljši ukrep pa je takojšnje cepljenje,« je povedal minister. 

Poklukar: V naslednjih dneh se bo vsak Slovenec soočil z virusom

Minister je ob tem pojasnil, da je na covid oddelkih sprejetih 90 odstotkov starejših od 45 let. Danes je v starostni skupini ljudi starejših od 50 let še vedno 190 tisoč necepljenih.

»Če vemo, kako prenosljiva je varianta delta in kako prenosljiv je omikron, smo lahko prepričani, da se bo v naslednjih dneh vsak Slovenec soočil z virusom,« je povedal Poklukar. 

Minister pričakuje, da bo virus polnil bolnišnice vse do poletja

»Od 190 tisoč ljudi, ki so starejši od 50 let in necepljeni, lahko v bolnišnicah pričakujemo med 15 in 20 tisoč hospitalizacij,« napoveduje Poklukar: »Virus bo tako polnil naše bolnišnice še vse tja do poletja. Zato pristopimo k cepljenju.«

Minister za zdravje ob tem poudarja, da v enotah intenzivne terapije še ni bilo bolnika na ventilatorju, ki bi bil mlajši od 45 let in bi bil cepljen. »Sporočilo je jasno. K cepljenju moramo pristopiti vsi,« je povedal. 

Dodaja, da lahko tudi cepljeni zbolijo, vendar pa so v bistveno večji meri zaščiteni pred težkim potekom covida.

V lokalnih skupnostih bodo cepilne akcije

»Lokalne skupnosti smo nagovorili k skupni akciji, in sicer da se organizirajo in v lokalnem okolju izvedejo cepilno akcijo,« razlaga Poklukar. Kot pojasnjuje, bodo dnevi cepljenja organizirani preko dveh oblik delovanja. Na prvem mestu so to cepilni centri, ki bodo na vseh zdajšnjih lokacijah delovali od 8. do 20. ure.

V vsaki statistični regiji bo organiziran tudi cepilni center oziroma cepljenje na eni lokaciji od 20. ure, do 8. ure zjutraj. »Tako ni razlogov in izjem, ki bi ljudem onemogočale dostop do cepljenja,« dodaja minister. Vzpostavljene bodo tudi mobilne enote, in sicer v večjem številu, kot do sedaj.

»Samo zadostna precepljenost nas lahko vrne v normalno življenje,« je zaključil Poklukar in pozval k odločitvi za prvi, drugi ali tretji odmerek. 

Starejše novice