Ljubljanainfo
Sre, 6.10.2021 07:38
Včerajšnjega protesta v prestolnici se je udeležilo okoli 3000 ljudi, pri čemer so protestniki ogrožali tudi varnost železniškega prometa. Trem osebam so policisti odvzeli prostost, dve osebi pa sta potrebovali zdravniško pomoč.

Včeraj so policisti izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav ter na območju centra Ljubljane opravili tudi varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel okoli 15. ure in je potekal najprej na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 3000 ljudi, so danes sporočili iz Generalne policijske uprave.

Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, Specialna enota, Letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito.

Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda v Ljubljani odšli v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več oseb. Udeleženci shoda so bili večkrat pozvani, naj ne ogrožajo varnosti prometa. Policisti so jih skušali zaustaviti, ker pa niso upoštevali ukazov, je bil shod razpuščen.

Kot poudarjajo na Generalni policijski postaji, protestniki tudi v nadaljevanju niso upoštevali ukazov in so še naprej huje in množično kršili javni red, med drugim so v policiste in vozila policije metali razne predmete ter se kljub izrečenim ukazom niso razšli, zato so bila na Slovenski cesti uporabljena prisilna sredstva in sicer vodni curek in plinska sredstva.

Protestniki ogrožali tudi varnost železniškega prometa

Policisti so udeležence pozivali, naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti.

Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen. Okoli 19.30 so se na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metali različne predmete.

Nekaj pred 21. uro je bil javni red vzpostavljen, množica pa razgnana. Policisti so za razganjanje, v času ko je trajalo posredovanje policije na območju širšega centra Ljubljane, večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico, med drugim vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse.

Trem osebam odvzeli prostost, 22 oseb pridržanih

Policisti so včeraj trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir in še nadaljujejo z zbiranjem obvestil. 22 oseb je bilo pridržanih za čas trajanja shoda skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije.

Policisti tudi nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, poškodovana so bila tudi službena vozila policije. O vseh ukrepih policije in zaznanih kaznivih ravnanjih bodo javnost obvestili, ko bodo zbrana vsa obvestila.

Po do sedaj znanih podatkih sta dve osebi zaradi vdihavanja plina potrebovali zdravniško pomoč, poškodovanih naj bi bilo tudi šest policistov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice