Slika je simbolična.
Rebeka Sivka
Pon, 27.9.2021 07:00
Inštitut Back To The Village s projektom Hiše za mlade družine želi mladim pomagati pri reševanju nepremičninske stiske.

Nepremičnine na slovenskem trgu so vse dražje, situacija pa skrbi predvsem mlade, ki neuspešno iščejo cenovno dostopen dom. 

Zaradi nepremičninske stiske je Inštitut Back To The Village zasnoval projekt Hiše za mlade družine. Njihova ideja zajema naselje s 50 montažnimi hišami v velikosti od 65 kvadratnih metrov. 

Mlado družino bi nakup takšne hiše z zemljiščem stal 50.000 evrov. Projekt je namenjen mladim družinam, pa tudi mladim parom brez otrok

Pogovarjali smo se z Ernestom Škrjancem, direktorjem Inštituta Back To The Village.  

Cene nepremičnin se dvigajo v nebo

Ljubljanske nepremičnine so vsako leto dražje, k podražitvi cen pa je prispevala tudi epidemija koronavirusa. 

»Mediji so pred nekaj tedni poročali, da je cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani presegla mejo 3000 evrov. Ljudje si težko privoščijo stanovanje zaradi naraščajočih cen. Tudi cene materialov so se zvišale,« je zaskrbljen Škrjanec. 

Prestolnica pa ni edino mesto, kjer so se povišale cene nepremičnin. Škrjanec poudari, da se tudi prebivalci Maribora soočajo z dvigom cen nepremičnin, saj se dviguje kupna moč, to pa zaradi tega, ker veliko Mariborčanov dela v Avstriji. 

Projekt Hiša za mlade družine obljublja ravno to, česar slovenski nepremičninski trg ne – cenovno dostopne hiše. 

»S takšnim projektom lahko zvišamo kakovost življenja mladih«, je prepričan Škrjanec. 

Prva pogodba že na vidiku

Za gradnjo hiš so potrebna soglasja občin. Čeprav rok gradnje še ni določen, pa Škrjanec zagotavlja, da nameravajo projekt izpeljati čim hitreje. Rok gradnje je seveda odvisen od vrste zemljišča, prav tako pa je pomembna ureditev zemljišča.

Če nekatera zemljišča nimajo gradbenih dovoljenj, se rok gradnje podaljša.

Prvo pogodbo načrtujejo podpisati z občino Ajdovščina, interes pa izkazujejo tudi druge občine, kot so recimo Ravne na Koroškem, Lendava in Tišina. 

Z več kot dvema občinama Inštitut hkrati ne more sodelovati, saj bi bilo v tem primeru delo preobsežno. 

Manjše občine izkazujejo večji interes

»Mestne občine Ljubljana, Maribor in Celje imajo enostavno predraga zemljišča in verjetno ni interesa, da bi del zemljišč namenili za tak projekt. Z večjimi občinami je najverjetneje ta projekt neizvedljiv,« pove Škrjanec. 

Večji odziv je pri srednjih in majhnih občinah, s katerimi trenutno potekajo pogajanja.

Starejše novice