foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 24.11.2022 14:10
Pošta Slovenije opozarja pred novo goljufijo, ki postaja vse bolj razširjena. Nepridipravi se namreč izdajajo za Pošto Slovenije in pošiljajo lažna sporočila o prispelih paketih. Posamezniki lahko pri tem ostanejo brez vsega denarja na bančni kartici.

Pošta Slovenije v zadnjem času zaznava povečan obseg lažnih elektronskih sporočil, ki vsebujejo obvestilo o prispelem paketu, za katerega je potrebno plačati manjši znesek poštnine. 

Lažna elektronska sporočila na prvi pogled izgledajo, kot da jih je poslala Pošta Slovenije, saj vsebujejo logotipe in ime Pošte Slovenije.

A gre za tako imenovano »phishing prevaro«, s katero goljufi skušajo pridobiti podatke plačilne kartice in v naslednjem koraku zlorabiti kartico ter oškodovati prejemnika elektronskega sporočila. 

Pošta Slovenije svetuje, naj bodo uporabniki v času povečanega spletnega nakupovanja še posebej previdni. 

»Tovrstnih prevar ni mogoče preprečiti, najbolj učinkovita metoda je ozaveščanje, da prejemniki sami prepoznajo lažna sporočila in ne nasedajo tovrstnim prevaram. Ker se nakupovanje v zadnjih letih vedno bolj seli na splet, spletni goljufi to spretno izkoriščajo,« opozarja Pošta Slovenije.

S kartice lahko izgubite ves denar

Spletni goljufi pošiljajo lažna elektronska sporočila o prispelem paketu, ob tem pa zlorabijo ime in podobo Pošte Slovenije ali drugih dostavnih podjetij. 

Poslana elektronska sporočila, ki samo na prvi pogled izgledajo pristna, vsebujejo obvestilo, da prejemnika čaka paket, za katerega je treba plačati še dostavo. V elektronskem sporočilu je povezava na lažno spletno stran, kjer je plačilo stroškov dostave mogoče samo s plačilno kartico. 

Spletna stran je ponarejena, opremljena z logotipi Pošte Slovenije, z namenom zavajanja prejemnikov. Če prejemniki sporočila vnesejo zahtevane podatke iz plačilne kartice, storilci v naslednjem koraku zahtevajo še potrditveno kodo, ki so jo prejemniki prejeli od banke in s katero potrdijo transakcijo. 

S tem nevede potrdijo transakcijo, ki je praviloma bistveno višja. Praviloma gre za zneske v višini nekaj 100 evrov oziroma do limita, ki ga omogoča kartica. 

Mnogi spregledajo, da gre za prevaro

Spletni goljufi pri tovrstnih prevarah ciljajo na množičnost in nepozornost prejemnikov tovrstnih lažnih sporočil. Pošljejo veliko število lažnih sporočil in predvidevajo, da kar nekaj prejemnikov lažnih obvestil nakupuje prek spleta, nekateri od njih tudi dejansko pričakujejo paket. 

Zaradi relativno nizkega zneska v višini nekaj evrov prejemnik z namenom, da bi čim prej prejel naročeno pošiljko, spregleda, da gre za prevaro. 

»Pošta Slovenije pri tem sodeluje tudi z drugimi institucijami, kot sta SI-CERT in Policija. Žal tovrstnih prevar ni moč preprečiti, saj spletni kriminalci hitro selijo lažne spletne strani na druge domene, lažna sporočila pa pošiljajo iz množice anonimnih elektronskih naslovov,« še poudarja Pošta Slovenije.

Pošta Slovenije spletne kupce o dostavi paketov obvešča po elektronski pošti in s SMS-sporočili, v katerih je navedena tudi sprejemna številka pošiljke.

Če je v sporočilu navedena sprejemna številka, jo lahko s prejemniki preverijo na spletni strani https://sledenje.posta.si, na klicnem centru (080 14 00, [email protected]) in se tako prepričajo, ali pošiljka obstaja ali ne.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice