Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 18.5.2023 16:46
Na murskosoboškem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje zoper Mitjo Oreška, ki se na sodni klopi zagovarja za umor izvenzakonske partnerke. Dejanje je storil septembra lani v domači hiši, v Peskovcih na Goričkem.

Pred velikim senatom okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki mu predseduje sodnik Milan Regvat, se je danes nadaljevala glavna obravnava zoper 47-letnega Mitjo Oreška iz Peskovcev na Goričkem, ki mu okrožna državna tožilka Jana Rogan očita umor izven zakonske partnerke, takrat 35-letne Štefanie Takač.

Tožilstvo še vedno vztraja pri dokaznem gradivu in hujši obliki zločina, in sicer umoru, za kar je zagroženo najmanj 15 let zapora in vse tja do maksimalne kazni po slovenski zakonodaji. Zagovornik obtoženega pa je danes vztrajal, da se ponovno pregleda vse zbrane posnetke.

Na sojenje je tokrat prišla tudi ena izmed ključnih prič soseda Marija Bagar. 

Spomnimo ...

Sojenje se nanaša na družinsko tragedijo, ki se je zgodila septembra lani v Peskovcih na Goričkem in v kateri je 47-letni Mitja Orešek najprej davil 35-letno partnerico, nato pa jo je, ko je bila že v nezavesti, še zabodel v levo stran prsnega koša.

To je povzročilo hude notranje krvavitve in takojšnjo smrt 35-letnice.

Po surovem umoru, kot smo že poročali, naj bi osumljenec pred prihodom policije opravil še nekaj telefonskih klicev.

Menda je klical brata, da naj pride po otroka in mu hkrati priznal, kaj je storil. Enako naj bi povedal tudi sosedi, ki jo je poklical in ji dejal, da ji več ne bo mogel pomagati pri opravilih okoli hiše.

Povedal naj bi ji še, da je otroka zaprl v sobo, sam pa gre v zapor. Prav omenjena soseda naj bi vedela največ o nesrečni družinici, tudi o njihovih finančnih in družinskih težavah.

»Zbrani so dokazi, ki govorijo o tem, da je bil obtoženi močno ljubosumen«

Na predobravnavnem naroku, 19. januarja 2023, je tožilka poudarila, da je obtoženca v zločin pognalo ljubosumje, saj je sumil, da ga je zunajzakonska partnerka varala, ker si je po sms sporočilih dopisovala z drugim moškim.

Ker so zato zbrani tudi vsi potrebni dokazi, so Oreška obtožili umora iz nizkotnih nagibov.

»Zbrani so dokazi, ki govorijo o tem, da je bil obtoženi močno ljubosumen in na podlagi tega je tožilstvo zaključilo tako,« je takrat dejala Rogan.

Kljub vsem dokazom pa je obtoženi na naroku povedal le, da krivde za umor partnerke ne priznava in se ne strinja z obtožnico.

»Krivde ni priznal. Mi glede nadaljnih postopkov zaenkrat ne bomo nič naprej kazali, sem pa prepričan, da bomo vsi profesionalno opravili svoje delo,« je po naroku dejal Mojmir Šafarič, zagovornik obtoženega.

Psihiater ocenil, da je Orešek zločin zagrešil iz bolečine, jeze in strahu

Na sojenju, ki se je odvijalo 21. aprila 2023, pa so zaslišali nevropsihiatra Mateja Kravosa, ki je v izvedenskem poročilu povedal, da je bil obtoženi pred zločinom v stiski.

V stisko ga je po izvedenčevih besedah pognalo ljubosumje, saj je lansko poletje na partneričinem mobilnem telefonu našel sms sporočila, ki si jih je izmenjevala s sodelavcem.

Kravos je ocenil, da je Orešek dejanje zagrešil iz bolečine, jeze in strahu, da bo izgubil partnerico.

Zagovornik obtoženega je zato vztrajal pri tem, da se dokaže, da je bil Mitja Orešek v času dejanja manj prišteven in da zločina ni načrtoval.

Priča: »Sem imela občutek, da se Mitja zelo trudi, da bi šle stvari v red«

Na današnjem sojenju so naposled zaslišali eno izmed ključnih prič, sosedo Marijo Bagar, ki se je zaslišanja že večkrat izognila. Povprašali so jo o tem, ali je bil obtoženec res bolestno ljubosumen, na kak način se je to kazalo in v kakšnem stiku sta bili s pokojno. 

Priča je dejala, da so si bili z obema, tako s pokojno Štefanijo Takač kot tudi z Mitjom Oreškom »izredno dobri« in so se veliko družili, pogosto ju je tudi spraševala, kako sta, se z njima pogovarjala.

Nekoliko manj pa so se začeli srečevati v lanskih počitnicah, ko so bili njuni otroci na počitnicah pri dedku in babici, takrat so se v večji meri začele tudi njune zakonske težave in ljubosumje.

»Julija sem Štefanijo vprašala, kako je, pa je rekla, da izvaja Mitja nad njo psihično nasilje. Nato sem jo vprašala, kaj to pomeni? Rekla je, da so imeli v hiši kamere in da jo preko kamer opazuje in da jo to zelo moti,« je dejala Bagar. 

Pokojna o razlogih za varanje: »Moj me ne razume, potrebujem človeka, s katerim se lahko pogovorim«

Za tem se je poskušala priča o tem, kako rešiti nastalo situacijo, z obema navedenima tudi pogovoriti, a je večinoma na pogovor bil pripravljen samo Mitja, Štefanija pa se je tej temi izogibala.

»On je bil dostikrat pri meni, se je vedno tožil, sva se vedno o vseh opcijah pogovarjala, sem imela občutek, da se zelo trudi, da bi šle stvari v red. Zadnje, kaj se spomnim, je rekel, da je našel številko terapevta in da bosta šla tja, ni pa povedal, ali je ona privolila v to, da bosta obiskala terapevta.

Z njo pa se o tem skoraj nisem pogovarjala, saj je prišla vedno zelo na kratko, pobrala, kaj je želela in odšla. Sem pa jo vprašala o tem, zakaj to dela. Rekla sem ji, da sem prebrala njena sporočila z drugim moškim ter jo vprašala: 'Ti, povej mi, kaj to delaš?' Pa mi je rekla: 'Moj me ne razume, potrebujem človeka, s katerim se lahko pogovorim.' Povedala sem ji, da se naj pogovori z žensko, mamo, prijateljico, saj zna prijateljstvo z moškim prerasti v kaj drugega,« je še dodala.

Na dan grozljivega dogodka je bila Marija Bagar, kot je dejala, sicer z njima tudi na kavi, kjer pa je pogovor tekel popolnoma normalno: »Govorili smo pretežno o tem, da gre Štefanija v ponedeljek na sestanek in je treba iti po otroke. Ničesar nenavadnega nisem zaznala.«

Orešek v klicu priznal, da je umoril svojo partnerko: »Jaz sem ga storil, žal«

Le malo za tem, nekaj čez 18. uro, pa so v klicnem centru v Murski Soboti policisti prejeli klic, v katerem je takrat 46-letni Mitja Orešek povedal, naj policisti pridejo na njegov naslov, ker je umoril svojo 35-letno zunajzakonsko partnerko.

Posnetek klica se je predvajal tudi na današnjem sojenju. Prepis klica Oreška na policijo objavljamo v nadaljevanju.

Mitja Orešek: »Bi prišli na Peskovci 42, prosim, Mitja Orešek pri telefonu.«

Klicni center: »Kaj se je zgodilo?«

Orešek: »Umor se je zgodil.«

Klicni center: »Kaj ste rekli?«

Orešek: »Umor se je zgodil.«

Klicni center: »Kdo je storil umor?«

Orešek: »Jaz sem ga storil, žal.«

Klicni center: »Koga pa ste umorili?«

Orešek: »Partnerice Štefanie Takač več ni med nami, prosim, pridite

Del prepira med obtoženim in pokojno: »Ti si vzgojiteljica, on je hišnik, nemaš se kaj z njin pogučavati«

Za predvajanjem klica pa je zagovornik obtoženega Mojmir Šafarič vztrajal še, da se posluša ostale posnetke, ki so všteti pod dokazno gradivo.

Med drugim se je tako prisotnim na današnjem sojenju predvajal zvočni posnetek iz nadzornih kamer v hiši, na katerem je prepir med pokojno in obtoženim.

S tem posnetkom želijo zagovorniki obtoženega dokazati, da naj bi pokojna obtoženega varala z več moškimi in naj bi poskušal Orešek situacijo večkrat rešiti s pogovorom. 

»Ti si vzgojiteljica, on je hišnik, nemaš se kaj z njin pogučavati, nemaš kaj,« je obtoženi očital žrtvi v posnetku prepira, pokojna pa je odgovorila: »Prekinila san vse v četrtek, držin distanco, mejo san napravila.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice