Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 28.5.2024 14:44
Moški je v sostorilstvu v svojem nastanitvenem objektu lažno prijavil več kot 2000 gostov in na podlagi lažnih podatkov iz naslova turističnih bonov pridobil preko 274 tisoč evrov.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 38-letnega in 42-letnega osumljenca, zaradi utemeljenega suma preslepitve in ponareditve oziroma uničenja poslovnih listin na škodo proračuna Republike Slovenije.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je imel 38-letnik kot samostojni podjetnik registrirano nastanitveno dejavnost na območju Posavja.

Osumljenec je lažno prijavil preko 2000 oseb kot goste v nastanitvenem objektu, izdelal je lažne račune o opravljenih storitvah ter nato med leti 2020 in 2022 od Finančne uprave Republike Slovenije na podlagi lažnih podatkov zahteval in pridobil preko 274.000 evrov neupravičeno izplačanih subvencij iz naslova turističnih bonov.

Turistični boni so bili izdani z namenom odprave posledic epidemije v turizmu za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma v času epidemije koronavirusa. 

Del bonov izročal v gotovini

Kriminalisti so ugotovili, da je drugi osumljeni pri teh nepravilnosti aktivno sodeloval na način, da je v posameznih primerih v zameno za določen delež vrednosti bonov od dejanskih imetnikov pridobil podatke in jim brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti.

Tako pridobljene podatke je posredoval prvo osumljenemu, da je lahko pridobival sredstva od države. V nekaterih primerih je bilo ugotovljeno, da je prvo osumljeni imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini.

Z opisanimi dejanji je za proračun Republike Slovenije nastala premoženjska škoda v višini preko 274.000 evrov.

Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenje poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti predpisana denarna kazen ali zapor do treh let.

Preko družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov

Prav tako so za istovrstna dejanja ter kaznivo dejanje s področja korupcije kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper šest fizičnih oseb ter pravno osebo.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec z območja Policijske uprave Novo mesto preko družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov za nastanitev in od imetnikov bonov pridobil potrebne podatke za unovčitev bonov.

Z ostalimi sostorilci, med njimi tudi nosilci nastanitvenih dejavnosti, so si v letu 2022 pridobljene podatke medsebojno posredovali ter nato v nadaljevanju lažno prikazovali izvedbo storitev.

Z lažnimi podatki so od Finančne uprave Republike Slovenije za lažno unovčene bone neupravičeno pridobili  denarna sredstva v višini preko 7300 evrov

Starejše novice