Slika je simbolična (foto: Pixabay).
STA
Pon, 20.11.2023 14:16
Andrej Hode iz Rateža pri Novem mestu je danes pred Okrožnim sodiščem v Krškem po sporazumu, ki ga je sklenil s tožilstvom, priznal poskus uboja brata v začetku letošnjega leta.

Andreju Hodetu je tožilstvo očitalo, da je 1. januarja okoli 2. ure po sporu in prerivanju z nožem napadel in zabodel brata, pri čemer so bile njegove poškodbe tako hude, da bi zagotovo umrl, če zdravniška pomoč ne bi prispela pravočasno.

Predobravnavni narok v zadevi bi moral biti že avgusta, vendar ga sodišče ni izpeljalo, ker je tožilec sodišče obvestil, da z obtoženim potekajo pogajanja o priznanju krivde in da obstaja realna možnost, da bo dogovor tudi sklenjen.

Tik pred današnjim narokom je do dogovora tudi prišlo. Po sklenjenem sporazumu je tožilec v zameno za priznanje krivde sodišču predlagal, da Hodetu za poskus uboja izreče kazen šestih let zapora. Hkrati naj mu prekliče pogojno obsodbo, s katero je bil novembra lani zaradi groženj in zalezovanja pogojno obsojen na leto in pol zapora s preizkusno dobo štirih let, ter mu izreče enotno kazen sedem let zapora. Sodišče je ocenilo, da je sporazum sklenjen v skladu z zakonom, zato ga je danes sprejelo in Hodetu izreklo predlagano kazen.

Na pravnomočnost sodbe bo moral sicer obtoženi počakati v priporu, kjer je že od prijetja januarja letos. Sodišče je namreč sledilo predlogu tožilstva, naj mu zaradi ponovitvene nevarnosti pripora ne odpravi.

Oškodovanca, Hodetovega brata, pa je sodišče z njegovim odškodninskim zahtevkom napotilo na pravdo. Sledilo je namreč mnenju Hodetovega zagovornika Matjaža Medleta, da lahko podrobnejšo škodo, ki naj bi jo utrpel, določijo le z izvedenskimi mnenji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice